Planerna på att bygga en ny stadsdel med 21 500 bostäder i skogsområdet kring Sävja och Bergsbrunna har väckt starka reaktioner. 420 synpunkter har kommit in i samrådet. Nu presenteras ett omarbetat förslag, som ska ut på så kallad granskning där medborgarna får en ny chans att komma med synpunkter.
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, och projektledaren Johanna Wiklander presenterar förslaget på kullarna intill väg 255. Det är en plats vald med omsorg. De här kullarna är enligt Johanna Wiklander, det som väckt i särklass mest reaktioner från de boende, inte bara de som bor strax intill utan även från de som bor längre bort i Sävja.
Kullarna kommer nu delvis att bevaras. Den norra delen av grönområdet görs om till stadsdelspark, vilket innebär att den största pulkabacken och delar av de mindre blir kvar.
Johanna Wiklander tror dock att pulkaåkning kommer att vara en större aktivitet i det parkstråk som planeras från kolonilotterna på östra sidan av väg 255 ner till Fyrisån, söder om Kardvägen.
– Där finns det naturliga höjdskillnader man kan utnyttja, säger hon.
I förra veckan presenterades flerpartiöverenskommelsen, som bland annat innebär fler småhus i planområdet. Totalt blir det 5 000 markbostäder, varav 3 000 i småhus som radhus, parhus eller villor, och 2 000 som markbostäder med egen trädgård på bottenvåningen i flerbostadshus.
– Det är en växande trend. I Stockholm kallar man det staplade radhus, säger Johanna Wiklander.
Erik Pelling flikar in att det här är ett sätt att få in både grönska i gatubilden och levande bottenvåningar i bostadshusen.
– Vi kan inte tvinga in butiker i varje bottenvåning, säger han.
Det kommer också att bli större buffertzoner, både mot naturreservatet i Lunsen och mot den befintliga bebyggelsen, där man vill ha en skonsammare övergång mellan nytt och gammalt. Högre hus, upp till åtta våningar, blir det längs kollektivtrafikboulevarden och vid det tänkta stationsläget. I övrigt kommer bebyggelsen att vara 2-5 våningar.
– Vi kallar det för en uppgraderad Trädgårdsstad, säger Johanna Wiklander.
Hur löser man ekvationen med antalet bostäder när det blir fler småhus och större ytor som fredas?
– Vi har gjort en skarpare beräkning av markbostäderna. Och vi har dragit ner lägenhetstorlekarna från 100 till i genomsnitt 90 kvadratmeter, säger Johanna Wiklander.
Det har varit starka åsikter om exploateringsgraden, vad säger ni om det?
– Mycket av den kritiken tror jag beror på att man haft svårt att tolka 3D-modellen. Man har missförstått skalan och hushöjderna, säger Johanna Wiklander.
Erik Pelling säger att det inte är någon betongstad det handlar om.
– Det är mycket mer en vidareutveckling av det som redan finns här i dag. Det som kommer att skilja sig är boulevarden och tågstationen. Det är också något som vi vet har saknats. Bortsett från Icabutiken och försöket till centrum vid Daneport så har det varit skralt med service.
Många säger att de flyttat hit just för att komma bort från stan, vad säger ni till dem?
– Det är samma sak som jag hör i alla delar av Uppsala. Man gillar närheten till naturen. Vi ser till att man lätt kan nå friluftsområden även i framtiden. Det var aldrig tänkt att bilda naturreservat och sen sätta stopp för allt byggande intill. Redan då var tanken att vi skulle ge fler möjlighet att bo så här, säger Erik Pelling.