I november kommer en utredning att presentera ett förslag om att införa en informationsplikt, den så kallade angiverilagen, som har beställts av regeringen och SD.
Kritiker menar att lagen kan skapa rädsla och strider mot etiska principer, medan förespråkare anser att den är nödvändig för att bekämpa skuggsamhället.
– Lagen skulle kunna undergräva tilliten till myndigheter och skapa ett mer otryggt samhälle, säger My Eriksson, ordförande för Akademikerförbundets distriktsförening.
Träder lagen i kraft innebär det att offentligt anställda skulle vara skyldiga att rapportera till Migrationsverket och Polismyndigheten om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
– Det får inte bli verklighet. Det skulle innebära en enorm stress för oss som jobbar inom vården, att behöva ta ställning till att följa lagen eller att följa sin inre etiska kompass, säger Kristian Hjertén, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Uppsala.
Hur tror du det här skulle påverka människors vilja att söka vård?
– Ordentligt. Stressen är redan stor för de som är papperslösa i Sverige. Det här skulle innebära att fler inte vågar söka vård av rädsla för att kastas ut ur landet.
Läkaren Bahman Darkahi instämmer:
– Vi har som uppgift att hjälpa människor och det här går starkt emot det. Under tidigt 90-tal kom ett liknande förslag, som dog ut på grund av motståndet. Jag hoppas att det blir samma utfall denna gång.