- Det här kommer vi att driva i varje instans, vi vägrar att betala utan att ta strid, säger Mohamad Hassan (FP), ordförande i utbildnings– och arbetsmarknadsnämnden.
Den nya gymnasiereformen som börjar gälla hösten 2011 innebär bland annat att fristående skolor måste ansöka om att få föras över till den nya strukturen.
Realgymnasiet i Uppsala vände sig i maj till skolinspektionen för att få sitt naturguideprogram överfört. Skolinspektionen har nu godkänt ansökan men eftersom naturguide inte finns med bland de inriktningar som ingår i reformen, beslutade man att programmet i framtiden ska bli ett skogsprogram.
- Enligt min mening har skolinspektionen gjort ett tjänstefel. Man likställer ett program som är teoretiskt, som mer liknar en turismutbildning med ett program som är ett av de mest praktiskt komplicerade, säger Mohamad Hassan. Inom Uppsala kommun finns skogsprogrammet i dag endast på Jällaskolan. Arbetskläder och maskiner gör att kostnaden där är 231 000 kr per elev och år. Skolinspektionens beslut innebär att Realgymnasiets utbildning, som i dagsläget kostar 119 000 kronor, kommer att kosta lika mycket.
- Det finns inte i vår budget, vi kommer vara tvungna att dra pengar från andra program, säger Mohamad Hassan.
Men det är inte bara den egna kommunen han oroar sig över.
- Vi är en stor kommun som har råd med det, men hur ska de gå för mindre kommuner?
På skolinspektionen håller man med om att det finns vissa skillnader mellan Realgymnasiets gamla program naturguide och det nya skogsprogrammet.
- Det ligger ju inte jättenära. Men av de inriktningar som finns har vi kommit fram till att skog ligger närmast, säger Andreas Spång undervisningsråd på Skolinspektionen.
Även om Uppsala kommun nu vill överklaga skolinspektionens beslut så är inte det möjligt. Endast den berörda skolan får göra det. Därför har nu utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden skickat en skrivelse till Utbildningsdepartementet där man dels begär att beslutet omprövas, dels ber regeringen att ändra förordningen som säger att kommuner inte får överklaga.
- Kommunen borde få överklaga eftersom det är vi som ska betala. Andra skolor i kommunen påverkas ju nu om vi måste ta pengar från dem. Det handlar om att göra det rättvist, säger Mohamad Hassan.