Proteinupptäckt kan hjälpa mot reumatism

I det senaste numret av den ansedda tidskriften Nature har en fors­kargrupp med bland annat Uppsalaforskare klargjort proteinet C3:s kristallstruktur, vilket kan användas vid behandlingar mot exempelvis ledgångs­reumatism.

Uppsala2005-09-23 00:00
Forskarna vid Uppsala universitet har i samarbete med forskare vid universiteten i Utrecht, Leiden och Kalmar lyckats beskriva kristallstrukturen hos ett av nyckelproteinerna i det naturliga immunsystemet, komplementfaktor C3.
Proteinet isolerades och karaktäriserades för första gången vid Uppsala universitet för drygt 40 år sedan. Ett antal studier har visat att proteinet binder till och växelverkar med upp till 40 andra proteiner och receptorer, som också är ett slags protein, i blodet. Men det har varit oklart vad bindningarna har för betydelse.

Utvecklats från urprotein
—Det här proteinet har varit intressant väldigt länge. Men eftersom man inte har känt till dess struktur har de kunskaper som funnits om proteinet inte kunnat tillämpas, säger Bo Nilsson, Institutionen för klinisk immunologi, som leder forskargruppen.
I sin publicering i Nature klargör forskarna proteinets kristallstruktur. Den tredimensionella strukturen visar att proteinet utvecklats från ett urprotein för cirka 800 miljoner år sedan. Detta protein har sedan givit upphov till and­ra försvarsproteiner hos organismer från insekter till däggdjur. Strukturen visar bland annat att proteinet genomgår en kraftig formförändring efter att det aktiverats.

Stor betydelse för försvar
—Proteinet har stor betydelse för kroppens försvar mot mikro­organismer och är en av huvudaktörerna i den inflammatoriska processen vid många autoimmuna sjukdomar, säger Bo Nilsson.
De nya rönen kan enligt Bo Nilsson redan inom 5—10 år ha resulterat i att läkemedel kan skräddarsys för att reglera de destruktiva inflammatoriska processer som är knutna till autoimmuna sjukdomar som exempelvis ledgångsreumatism, njurinflammationer och blodförgiftning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!