Proteintillskotten vinner terräng

För vanliga motionärer är proteintillskott helt onödigt, fast en del ser det som ett smidigt mellanmål. Men den som tränar dagligen kan verkligen behöva både extra protein och kolhydrater för att musklerna ska återhämta sig optimalt.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2010-02-22 09:00

Gigantiska plastburkar står på en hylla bakom disken på träningsanläggningen Kraftkällan i Boländerna. De ser ut som vitaminburkar i monsterformat och innehåller proteinpulver, med valbara smaker av choklad, jordgubb och vanilj. I ett kylskåp finns färdiga proteindrycker - små tetror och glasflaskor stora som en hel måltid.
- Elitmotionärer är vår största grupp, men även vanliga motionärer tar proteindryck som mellanmål, säger Chris Vargenberg, träningsansvarig på Kraftkällan.

Bland muskelbyggare med höga ambitioner har proteindrinkar varit vanliga ända sedan 1970-talet. Proteiner ger byggstenar för att reparera musklerna som bryts ner under hård träning. På senare tid har även hockey- och fotbollsspelare och andra idrottare börjat med proteintillskott.
Norrmejeriers proteinprodukter vänder sig till vanliga motionärer och har gjort proteinbranschen mer mainstream. Men den här typen av tillskott är fortfarande inte så spritt, enligt Torbjörn Åkerfeldt, läkare på Akademiska sjukhuset som forskat om proteintillskott och näringsdrycker.

Vardagsmotionärer har hittills mest hållit sig till sportdrycker som ger snabba kolhydrater. Dit hör dock inte energidryckerna som utöver sockerlösningar innehåller en hög koncentration av koffein och ibland aminosyran taurin. Energidrycker är inte tänkta för idrottare, utan för folk som vill bli pigga.
Torbjörn Åkerfeldt tycker att de som styrketränar fokuserar för mycket på protein och att de som konditionstränar fokuserar för mycket på kolhydrater.
- Kroppen tar upp bägge bättre i kombination. Protein och kolhydrater fungerar som lagspelare tillsammans, säger han.
Tränar man varje dag hinner kroppen inte fylla på energilagren om man inte får i sig kolhydrater och protein. Men alla typer av återhämtningsdrycker måste tas snabbt efter träningen för att ha bäst effekt.

Agneta Andersson är dietist och lektor på institutionen för kostvetenskap i Uppsala. Hon tycker att det finns fördelar med återhämtningsdrycker för idrottare.
- Det är koncentrerat och praktiskt, man kan tajma intaget. Men man kan lika gärna dricka mjölk och äta en smörgås, säger hon.
För vanliga motionärer är extra proteintillskott en onödig kostnad, tycker Agneta Andersson.
- Man eldar för kråkorna.
Musklerna hinner återhämta sig ändå om man inte tränar varje dag. Om kroppen får mer protein än den behöver används det som bränsle i stället för byggnadsmaterial. Och så kissar man ut dyra preparat.



Fakta



Efter hård träning minskar kroppens glykogenförråd, det vill säga de lagrade kolhydraterna i muskler och lever. Det tar ungefär ett dygn för kroppen att återställa muskelglykogenet helt och det kräver en stor mängd kolhydrater. Dessutom behöver musklerna byggnadsmaterial i form av protein.
De flesta proteintillskott innehåller vassleprotein, ett mjölkprotein som innehåller alla livsnödvändiga aminosyror. Vegetabiliska alternativ innehåller sojaprotein som anses mindre effektivt.
Proteintillskott är skadligt för personer med dålig njurfunktion.
För den som vill veta mer: Kunskapsöversikt - kost och näringslära inom idrotten, Riksidrottsförbundet, www.rf.se. Kostrekommendationer för elitidrottare, Svenska olympiska kommittén, www.sok.se.

UNT Frågar: Varför tar du proteintillskott?

Niclas Orrelöv
- Jag tränar 4-5 gånger i veckan och tar proteintillskott direkt efter träningen för snabb återhämtning. Det är bekvämt. Mat skulle så klart räcka, men man måste se till att få i sig något direkt efter träningen. Jag har tagit proteintillskott i många år. Preparaten har blivit bättre, tidigare blev jag konstig i magen.

Oskar Edström
- Det är för att få snabbare muskeltillväxt och lite för återhämtningen. Jag tränar fyra gånger i veckan och märker att det går snabbare att bygga muskler med proteintillskott. Jag tar med ett mjölkpaket till träningen och blandar i proteinpulver med en shaker. Pulvret köper jag på Apoteket.

Annelie Ersson
- Då och då tar jag proteintillskott inom en halvtimme efter träningen. Jag gör det för att må lite bättre, men jag vet inte om det hjälper. Av bekvämlighet brukar jag köpa färdig dryck. Jag försöker ta lite vitaminer också.

Håkan Andersson
- Förut tog jag rena proteindrinkar under en hård träningsperiod då jag inte åt tillräckligt bra kost. Det är lättare att få i sig mycket kolhydrater än protein. Nu tränar jag inte lika mycket och har inte samma mål att bli starkare och bygga muskler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om