Proteinprojekt får nytt jätteanslag
Ett av Sveriges genom tiderna största forskningsprojekt, som kartlägger människans samtliga proteiner, har av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse beviljats ytterligare ett jätteanslag på 165 miljoner kronor.
Han är lokalt lokalt ansvarig för detta jätteprojekt som drivs i samarbete med famför allt professor Mathias Uhléns forskargrupp vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.
Proteinatlas
I projektet tillverkar forskarna vid KTH särskilda antikroppar mot vart och ett av kroppens drygt 22 000 proteiner. Vid Rudbecklaboratoriet används sedan antikropparna för att spåra förekomsten av varje protein i olika organ och vävnader.
Målet är att skapa en gigantisk atlas, som i bild ska visa i vilka organ och vävnader och i vilka mängder varje enskilt protein normalt finns. I samarbete med flera forskarnätverk kartlägg också proteinernas förekomst i olika cancertumörer, i hjärnan och vid nybildning av blodkärl.
Projektet sysselsätter för närvarande på heltid 55 forskare och tekniker, varav 18 i Uppsala. Med tilläggsanslaget kan antalet anställda i projektet öka till 70 personer, varav 25 i Uppsala.
Världsledande ställning
I höstas blev de första 300 000 bilderna från projektet fritt tillgängliga för vem som helst på projektets hemsida.
Det svenska projektet har givit Sverige en världsledande ställning inom proteinforskningen, men den bedrivs inte utan konkurrens från andra forskargrupper.
— Avsikten med fortsättningsanslaget är att kunna öka aktiviteten i projektet för att de svenska forskarna och Sverige inte ska förlora sin ledande ställning, säger Peter Wallenberg Jr, vice ordförande i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
Med tilläggsanslaget inräknat har stiftelsen nu anslagit 450 miljoner kronor till proteinprojektet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!