Det framgår av världens hittills största studie kring blodpropplösande behandling vid hjärninfarkt, som på onsdagen presenterades vid den europeiska strokekongressen i Lissabon samtidigt som den publicerades på nätet i den ledande medicintidskriften Lancet.
– Resultaten bör leda till att den nuvarande övre åldersgränsen på 80 år för att ge trombolys tas bort. Därmed skulle betydligt fler patienter än i dag att kunna få denna viktiga behandling, säger professor Andreas Terent, läkare vid Akademiska sjukhusets strokeenhet och medlem av ledningsgruppen för den svenska delen av studien.
Studien omfattar drygt 3 000 patienter vid 156 sjukhus, däribland Akademiska sjukhuset, i 12 länder. Efter att diagnosen hjärninfarkt ställts med skiktröntgen fördelades patienterna med slumpens hjälp till en grupp som behandlades med det propplösande läkemedlet Actilyse i dropp och en grupp som inte fick något dropp. De som följde upp resultaten av studien visste inte vilka som fått och vilka som inte fått propplösande dropp.
Till skillnad från i tidigare studier kring trombolys var drygt hälften av patienterna äldre än 80 år. Vi ville också se om behandlingen fortfarande var effektiv om den gavs så sent som upp till sex timmar efter det att patienterna börjat få symtom på stroke, säger Andreas Terent.
Tidigare studier visar att trombolys som satts in inom 4,5 timmar på patienter som är yngre än 80 år leder till att betydligt fler kan räddas till livet med små eller inga handikapp alls till följd av slaganfallet. Den nya studien visar att detta i minst lika hög grad gäller patienter över 80 år.
– I siffror innebär det att vi genom att behandla 1 000 patienter med trombolys i den åldersgruppen räddar ytterligare 80 till att ett halvår kunna leva ett liv där de klarar att ta hand om sig själva, säger Andreas Terent.
Samtidigt visar studien att skillnaderna när det gällde möjligheterna att leva oberoende liv efter hjärninfarkten var mindre än vad forskarna förväntat sig mellan gruppen som fick trombolys och gruppen som fick placebo. En förklaring till detta kan vara att behandlingen för det mesta påbörjades först flera timmar efter att patienterna fått sina första symtom.
– Studien understryker ytterligare vikten av att patienterna snabbt kommer till sjukhus och utan väntetider genomgår skiktröntgen så att de kan få sin diagnos och behandling med trombolys, helst inom tre timmar, säger Andreas Terent.
Propplösning hjälper även äldre
Tvärtemot vad man hittills trott har äldre personer över 80 år med hjärninfarkt minst lika stor nytta som yngre av blodproppslösande behandling. Däremot är de positiva effekterna av sådan så kallad trombolys mycket små om behandlingen sätts in först efter flera timmar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!