Projekt stöttar arbetssökande

Med aktiv coachning och större kontaktnät ska arbetslösa ungdomar få en kick in på arbetsmarknaden. Projekt Robin är en satsning som Länsarbetsnämnden i Uppsala gör för att stötta olika grupper av arbetssökande.

David Persson, Therese Johansson, Karin Stålberg och Fredrik Storm deltar i Inspark, en del av Projekt Robin som ska hjälpa ungdomar att söka jobb och bygga upp ett kontaktnät.

David Persson, Therese Johansson, Karin Stålberg och Fredrik Storm deltar i Inspark, en del av Projekt Robin som ska hjälpa ungdomar att söka jobb och bygga upp ett kontaktnät.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2006-12-18 00:01
Robinprojektet startade i oktober och riktar sig till deltagare från hela länet.
David Persson från Tierp deltar i Inspark, den del av projekt Robin som inriktar sig till ungdomar som varit arbetslösa minst tre månader i åldern 20 till 24 år. Han är utbildad it-tekniker, en bransch där det finns jobb men också en väldigt hård konkurrens om platserna. Han har haft vikariat på ett företag men när de inte hade möjlighet att anställa blev han arbetslös. I november började han på Inspark som hittills varit till stor hjälp i jobbsökandet.
- Det känns som att jag fått mycket mer energi att söka jobb nu. Här så har man någon som lyssnar på en och ger personligt stöd, säger David Persson.
- Det här är bättre än att vara på arbetsförmedlingen. Här är det mer enskilda samtal och man lär känna de som jobbar här, och de lär känna oss också, säger Therese Johansson som söker jobb som sömmerska.

Premiär
Det personliga stödet återkommer ungdomarna till flera gånger och projektet är tänkt att vara just det, ett stöd och en coachning in på arbetsmarknaden.
- Det är viktigt att jobba för de ungdomar som ska göra sin premiär ute på arbetsmarknaden. En del som kommer hit har inte ens haft ett sommarjobb. Då är det inte så enkelt att veta hur man skriver en ansökan eller hur man gör för att få kontakt med arbetsgivare, säger Katarina Yng, projektledare för Inspark.
Gruppen har haft besök av arbetsgivare som bland annat berättat hur de tänker när de söker medarbetare och hur de vill att en CV ska se ut. Och det har uppskattats av projektdeltagarna.
- Även om det inte har varit besök från en bransch man själv är utbildad för så har det ändå varit otroligt intressant att lyssna. Det har fått en att fundera även på andra typer av jobb, säger Karin Stålberg som likt Therese Johansson söker arbete som sömmerska.

Jagar mer aktivt
Hon och de andra deltagarna UNT pratat med känner att de lärt sig att tänka på ett annat sätt när de söker jobb. I stället för att bara leta bland annonserna i platsbanken jagar de nu mer aktivt bland familj och kompisar för att hitta en väg in på arbetsmarknaden.
- Min mamma känner kanske tio personer på olika företag. Om inte de kontakterna leder någon vart så känner de i sin tur andra som kanske kan hjälpa. Det blir förgreningar åt många håll, säger Karin Stålberg.
- Det är bara 20 procent av de jobb som finns som kommer ut på annons. Därför är ett eget kontaktnät oerhört viktigt för den som söker jobb, säger Sofie Järdö, projektmedarbetare.
Av 65 inskrivna ungdomar från starten har elva hittills fått någon form av anställning, praktik eller börjat studera.

Projektet ska pågå till nästa höst. De som just nu deltar i Inspark får vara med åtminstone till mars med chans till förlängning. Men Fredrik Storm som blev arbetslös efter avslutad datautbildning tror att han har jobb innan dess.
- Jag känner mig mycket mer positiv till att få jobb eller praktik nu. Det är lätt att man söker ett jobb och sedan låter det vara. Här får man hjälp med CV, ansökan och uppföljning och det gör det hela lite lättare, säger Fredrik Storm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om