Projektet kallas preliminärt Sigtunamodellen 2.0, och är en vidareutveckling av en liknande satsning på så kallade resursjobb förra året. Skillnaden nu är att de jobb som kan bli aktuella även kan hamna i det privata näringslivet.
- Det blir jobb som ska komplettera befintliga arbeten. De kan finnas i kommunen, i landstinget, i näringlivet eller i föreningslivet, säger Lars Bryntesson (S), ordförande i kommunstyrelsen.
Kostnaden för kommunen blir 16 miljoner kronor det första året. Arbetsförmedlingen går också in med pengar. Projektet presenterades i fredags, när den politiska ledningen i Sigtuna berättade om de stora dragen i nästa års budget. Själva budgeten kunde dock inte läggas fram - den var inte klar än.
Förutom redan kända nyheter som att det införs allmän förskola från två års ålder, och rätt till 30 timmars vistelsetid på förskola för alla barn, ligger fokus i budgeten mycket på att få fler personer i arbete, och att skapa fler arbetstillfällen.
Det ekonomiska läget är svårt, menar de. Förra årets överskott på 175,1 miljoner kronor berodde till stor del på den stora fastighetsaffären med Rikshem.
- Hela upplägget av budgeten bygger på att vi sänker vår arbetslöshet, säger Bosse Andersson (C), kommunalråd.
Näst år är det val, vad i budgeten ska få folk att rösta på er?
- Ett ansvarstagande för den verkliga situationen. Vi är beredda att ta det ansvaret, säger Lars Bryntesson.
Oppositionen har inte fått ta del av budgeten, och kunde i fredags inte kommentera innehållet. Men har allmänna synpunkter.
- Utgångsläget är extremt dåligt. Vi dras med ett stort underskott i driften, och har konstant fått täcka det med försäljning av mark, säger Olov Holst (M), oppositionsråd.
M kommer med ett eget budgetförslag senare i november. Det gör även Folkpartiet.
- Vi måste på sikt komma ur vårt beroende av att sälja mark. Man måste sakta ta sig ur det steg fr steg, säger Dan Rosenholm (FP), gruppledare.