Projekt om romer ska minska fördomar
Ökad kunskap och förståelse för den romska kulturen är utgångspunkten för ett projekt som nu genomförs i Uppsala. En utställning om de svenska romernas historia invigdes på tisdagen på Stadsbiblioteket.
- Vi startade vår förening 2000 för att belysa de svenska romernas historia och deras situation i dagens Sverige, berättar Sidja Dimetri.
Bodde i tält
Hon tillhör själv gruppen svenska romer, vars förfäder fanns i Sverige redan innan 1914. Då infördes en förordning som förbjöd all romsk invandring. Efter att den avskaffades 1954 invandrade många romer från bland annat Finland och Polen till Sverige.
Sidja Dimetri bodde själv i tält tills hon var sju år gammal. Hennes mor som föddes i Burträsk 1934 har under en stor del av sitt liv bott i tält. På 1950-talet stod de flesta av Sveriges då 800 romer utan både arbete som bostäder. De flesta var analfabeter.
Fördomar
Sedan dess har mycket förändras. Språket romani har numera status som minoritetsspråk.
— I dag är det betydligt bättre. Men många fördomar finns kvar, säger Sidja Dimetri.
Varför är fördomarna om romer så djupt rotade?
- Jag vet faktiskt inte. Kanske beror det på att det finns så många myter om zigenare.
Sidja Dimetri brukar föreläsa i skolor. En vanlig fråga är om ordet zigenare är ett "fult" ord.
- Jag tycker att det är helt okej att säga zigenare. Det var några som kom på att man borde säga romer i stället för att ordet zigenare skulle ha fått en negativ klang. Men fördomarna sitter inte i ordet.
Romsk kulturdag
I projektet som Stadsbiblioteket och Sävjabiblioteket i Uppsala genomför under drygt två veckor deltar representanter för de finska och polska romerna i Uppsala. På tisdagen bjöds det på dans, musik och sång. På tisdagen invigdes även fotoutställningen Finska romer av fotograf Anders R Östlund på Sävjabiblioteket. På onsdag talar förre diskrimineringsombudsmannen Peter Nobel om minoritetskulturer och på lördag blir det romsk kulturdag med bland annat musik och filmvisning på Stadsbiblioteket. Projektet genomförs med stöd av bland annat Statens kulturråd.
Fakta:
I Sverige finns cirka 30 000 personer med romsk bakgrund. De svenska romerna är omkring 3 000. Majoriteten utgörs i dag av utomnordiska romer. Till romerna brukar även de resande, som förr kallades tattare, räknas. Med dessa inräknade är romerna i Sverige cirka 65 000 stycken.
I Uppsala lever omkring 150-200 romer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!