Projekt gav jobb till invandrare

Ett ams-projekt som genomförts i 20 kommuner, bland annat i Uppsala, innebär 15 procent högre chans för invandrare att få jobb, enligt en rapport från Ifau (Institutet för arbetsmarknadspolitiska studier).

Uppsala2006-06-30 00:00
Projektet SIN (Arbetsplatsintroduktion för vissa invandrare) som startade hösten 2003 kan beskrivas som att den arbetssökande får en intensivare sök- och matchningshjälp. Varje förmedlare inom projekt har 15—30 klienter, en tiondel av det normala.
Ifau har jämfört resultaten för de 5 000 personer som påbörjade en arbetsplatsintroduktion under 2005 med utfallet för totalt 220 000 arbetslösa.
Enligt Ifau har SIN-projektet mer handlat om ökade resurser, i fjol användes 126 miljoner kronor till projektet, än om nya, oprövade arbetsmetoder. Kan man inte förvänta sig att mer pengar och större insatser ger fler jobb?
— En viss förbättring kan förväntas. Men det är också så att just förmedlingsinsatser visar sig vara särskilt effektivt jämfört med andra förstärkande åtgärder, som exempelvis utbildning, säger Olof Åslund, Ifau, som tillsammans med Per Johansson är ansvarig för rapporten.

SIN-projektet var enligt regeringens riktlinjer tänkt för dem som är särskilt utsatta, som nyanlända flyktingar. Men i praktiken har de som valts ut varit personer som ändå har ganska goda chanser att få jobb. Många har varit i landet länge och redan haft ett eller flera jobb.
Enligt Olof Åslund skulle metoderna med intensifierad sökning och matchning kunna användas med framgång på betydligt fler och större grupper än invandrare.
— De SIN-förmedlare vi varit i kontakt med har sagt att de skulle vilja jobba på det här sättet om det fanns resurser. Men det är i slutändan ett politiskt beslut.

Rapporten ger ingen vägledning om skillnader mellan de 20 kommunerna, där storstadsområden och andra kommuner med hög andel utomnordiska invandrare ingår. Däremot kan det slås fast att kvinnor gynnas av SIN-projektet i betydligt högre utsträckning än män.
— Vi vet inte varför, men resultatet är tydligt på den punkten.
— Vi kan konstatera att projektet ger större effekt för personer med dåliga personliga nätverk. Då betyder arbetsförmedlarens insatser mer, relativt sett, säger Olof Åslund.
SIN-projektet skulle enligt planen ha avslutats i fjol, men har förlängts till och med 2006.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om