Projekt för arbetslösa i farozonen
Omkring 150 ingenjörer med invandrarbakgrund har fått jobb genom en uppdragsutbildning i Uppsala. Men nu kan projektet stoppas. Stockholms länsarbetsnämnd tror inte längre på idén.
Som UNT tidigare har rapporterat har kursen varit en språngbräda in på den svenska arbetsmarknaden för många av deltagarna. Enligt kursledaren Peo Carlsson har kursen ett mycket avancerat innehåll och lärarna hämtas från bland annat Uppsala universitet och Chalmers i Göteborg.
— Eleverna har fått sina kunskaper uppdaterade och anpassade efter behoven ute på företagen, förklarar han.
Men i fjol drog sig Stockholms länsarbetsnämnd ur projektet.
Kvar står Uppsalas länsarbetsnämnd, som drev utbildningen på egen hand fram till årsskiftet. Men utan Stockholm klarar man inte att fylla alla de drygt 20 platserna på kursen. Någon ny kursomgång har det därför inte blivit i vår.
— Det är inte klokt. Det finns mängder med arbetslösa ingenjörer och kursen leder bevisligen till jobb, säger Peo Carlsson.
Finns ingen efterfrågan
På länsarbetsnämnden i Stockholm är man tveksam till att satsa pengar på utbildningsinsatser för den här gruppen.
— Våra ingenjörer har mycket och bra utbildning. Problemet ligger på arbetsmarknaden, det finns ingen efterfrågan. Vi har personer som läst in hela ingenjörsutbildningen en gång till i Sverige utan att få något jobb, förklarar Marie Linell-Persson, chef för arbetsförmedlingen Internationella akademiker i Stockholm.
Men Peo Carlsson pekar på att hans utbildning faktiskt lett fram till riktiga jobb åt en stor del av kursdeltagarna. Av de 21 som gick ut vid nyår är 15 redan på plats på sina nya jobb. Ytterligare ett par har avancerade arbeten på gång. Totalt genom åren uppskattar han att över 150 personer fått olika former av ingenjörsjobb genom kursen.
Landshövdingen har agerat
Att kursen haft goda resultat bekräftas också från länsarbetsnämnden i Uppsala. Även landshövdingen Anders Björck har agerat i ärendet. I ett brev till sin kollega i Stockholm, Mats Hellström, ber han honom "ta sig an problemet". Landshövdingarna är även ordförande för länsarbetsnämnden i respektive län.
Men kursens goda resultat övertygar inte Marie Linell-Persson
— Det handlar mer om att de har fått bra hjälp och stöd med att leta jobb än själva utbildningen i sig. Det är bättre att vi ger det stödet direkt i stället för att de först ska utbilda sig ännu mer, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!