Uppsala kommun har vuxit så det knakar sedan 1950-talet.
Enligt Christian Blomberg, stadsbyggnadsdirektör vid Uppsala kommun, beror den stadiga befolkningsökningen på det geografiska läget, en välfungerande arbetsmarknad och möjligheterna att studera.
– Uppsala ligger nära Stockholm och Arlanda, vilket lockar. Samtidigt har vi två stora universitet här som lockar många som sedan även stannar kvar efter sin utbildning vilket leder till att flera nya företag skapas som i sin tur bidrar till arbetsmarknaden, säger Christian Blomberg.
I maj 2023 släpptes en befolkningsprognos fram till år 2050. Det förutspås att vid år 2050 ska Uppsala kommun ha uppnått 333 000 invånare, vilket innebär en ökning med omkring 90 500 invånare mellan 2023 och 2050. Detta baseras på statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) och den stadiga befolkningsökningen sedan 1950-talet.
Senaste befolkningsstatistiken från SCB visar att det är 245 566 invånare i Uppsala kommun i dag. Det innebär att folkmängden inte är långt ifrån en kvarts miljon i dagsläget.
– Vi tror att det kommer ske år 2025. Utifrån hur Uppsala kommun har utvecklats hittills så har det kanske inte någon formell betydelse, men det är absolut en historisk markör att vi blir 250 000 invånare. Det blir vi bara en gång, säger Christian Blomberg.
Detta innebär dock inte att Uppsala formellt sett är en storstad, då reglerna för detta har ändrats. Tidigare räknades Uppsala som storstad, då Uppsala kommun passerade 200 000 invånare, men idag gäller det endast för tätorter. Uppsala tätort är ännu inte uppe i 200 000 invånare.
– Det finns inga formella kriterier egentligen för definitionen storstad, men tekniskt sett med dagens mått är Uppsala inte en storstad, säger Christian Blomberg.
Befolkningsprognosen om att Uppsala kommun kommer att nå 333 000 invånare år 2050, är enligt Christian Blomberg ingen prognos utöver det vanliga. Det ska inte vara några problem att möta en sådan tillväxt påpekar han.
– Vårt mål är att alltid möta befolkningstillväxten på ett så hållbart sätt som möjligt. Det ger goda möjligheter för att utvecklas som kommun, vilket inte alla kommuner har möjlighet till. Våra invånare är i grund och botten vana att vi blir fler och att vi hela tiden utvecklas, säger Christian Blomberg.