Professorsflytt dyr för SLU

Sveriges lantbruksuniversitet tvingas från i år finansiera en professur vid Örebro universitet. Uppgörelsen kostar SLU åtskilliga miljoner och är ett resultat av en långdragen tvist mellan professor Marie-Louise Danielsson-Tham och universitetsledningen. Sveriges Veterinärförbund är mycket kritiskt till hur SLU hanterat tvisten.

Uppsala2006-01-22 00:00
Regeringen beslutade före jul att Marie-Louise Danielsson-Thams professur i livsmedelshygien vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ska flyttas till Örebro universitet. Hon ska arbeta vid Institutionen för restaurang- och måltidsvetenskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan. Marie-Louise Danielsson-Tham har varit professor i 27 år vid SLU.
Beslutet innebär att SLU åtar sig att finansiera Örebro universitets lönekostnader för Marie-Louise Danielsson-Tham liksom kostnader för viss laboratorieutrustning. Marie-Louise Danielsson-Tham räknar med att jobba tills hon är 67 år. Det skulle innebära att kostnader för lön och annat hamnar runt 10 miljoner kronor.

Institutioner slogs ihop
Då en rad institutioner, däribland den för livsmedelshygien där Marie-Louise Danielsson-Tham var prefekt, slogs ihop och gick upp i den nya storinstitutionen Biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (BVF) uppstod en schism.
— Jag och cheferna ovan mig hade olika uppfattning om ämnet och hur avdelningen för livsmedelshygien skulle skötas. Men det finns också mycket mer bakom som jag inte vill gå in på, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.
Hennes make, Wilhelm Tham, som är professor i livsmedelsmikrobiologi vid BVF är uppsagd på grund av arbetsbrist. Han installerades som professor i april 2004. Även en laboratorieingenjör och sekreterare på enheten för livsmedelshygien är uppsagda på grund av arbetsbrist.

Dålig hantering
Sveriges Veterinärförbund (SVF) har medverkat vid de fackliga förhandlingarna.
— Vi har försökt hitta en lösning. Har man som Marie-Louise Danielsson-Tham en fullmaktsprofessur så är man i princip oavsättlig som statstjänsteman, säger Anders Lefrell, förhandlingschef vid SVF.
Han tycker att ärendet skötts dåligt av SLU-ledningen.
- Det kan inte vara obekant för dem att ledarna för båda dessa schatteringar är medlemmar i Veterinärförbundet. Ledningen kunde ha kontaktat oss innan det gått så här långt. Det har saknats kvaliteter i ledarskapet. Detta skulle knappast ha förekommit i näringslivet, säger Anders Lefrell.

Gå varsamt fram
Även Johan Beck-Friis, informationschef vid SVF ifrågasätter hanteringen av ärendet.
- Marie-Louise Danielsson-Tham var prefekt innan institutionerna slogs ihop. Tar man i från en duktig professor det organisatoriska ansvar som det innebär att vara prefekt får man som arbetsgivare gå lite varsamt fram. Men så hanterades inte fallet, säger Johan Beck-Friis.
Martin Wierup är sedan 1 januari 2004 prefekt för BVF och det är mellan honom och Marie-Louise Danielsson-Tham det funnits olika uppfattningar om hur verksamhet som rör livsmedelshygien ska bedrivas.
Hur ser du på att professor Marie-Louise Danielsson-Tham lämnar SLU samtidigt som EU skärper kraven på livsmedelshygien?
— Jag har inte så mycket synpunkter på det.
Vad betyder det för institutionen att ni inte har någon professor i livsmedelshygien?
- Det har vi inte tagit ställning till. Men vi kommer att tillgodose behovet.
Hur vill du kommentera konflikterna mellan dig och professor Danielsson-Tham.
— Jag har ingen kommentarer.
Är inte livsmedelshygien ett viktigt ämne?
- Jo, i högsta grad.
Varför säger ni då upp folk med den kompetensen?
- Jag har ingen mer kommentarer. Men det finns förstås saker bakom detta. Mer vill jag inte säga, säger Martin Wierup.
Universitetsledningen försökte enligt vad UNT erfar i det längsta undvika att bekosta professuren för Örebro universitets räkning.
- Det är väl klart att man inte vill betala för en person som inte arbetar för organisationen. I det här fallet har vi tillmötesgått hennes önskemål så att hon ska få fortsätta att vara produktiv, säger Ann-Christin Bylund, rektor vid SLU.
SLU-ledningen får kritik för att inte ha gjort tillräckligt mycket i tid för att lösa konflikten.
- Vi har gjort allt som står i vår makt och till slut kommit fram till att önskemålet från Marie-Louise Danielsson-Tham att flytta till Örebro universitet är den bästa lösningen.

Ser ingen annan lösning
Men är lösningen så nödvändig att det värt att släppa kompetensen i livsmedelshygien?
- Ja, till slut kan det vara så att man kommer fram till att det inte finns någon annan lösning. Livsmedelshygien är ett område som kommer att fortsätta utvecklas inom institutionen.
Har ni förtroende för nuvarande ledning för BVF?
- Det har vi , och även för prefektens sätt att lösa problemen. Det är en institution som haft mycket problem när det gäller ekonomi och särskilt den enhet som Marie-Louise Danielsson-Tham förestått.
Har det varit unikt för just hennes avdelning?
— Inte unikt, men oacceptabelt.

Väntade för länge
Marie-Louise Danielsson-Tham:
- Jag anser att ledningen väntade alldeles för länge med att vidtaga åtgärder. De förslag som vi sedan fick var att gå tillbaka till storinstitutionen, och det var omöjligt efter det som hänt.
— Då det gäller ekonomin så är det jag och andra prefekter som haft röda siffror i budgeten. Men detta har ju varit med såväl dåvarande dekanus som fakultetsnämndens goda minne.
Marie-Louise Danielsson-Tham är ändå nöjd och ser framtiden an.
— Nu kommer jag att få arbeta i en positiv och kreativ miljö på Restauranghögskolan i Grythyttan.
Marie-Louise Danielsson-Tham har under 15 år samarbetat med professorn och krögaren Carl Jan Granqvist, och hon har under de senaste åren undervisat i livsmedelshygien på utbildningar i Grythyttan.
— Jag hoppas att jag kan göra en insats för livsmedelshygienen på min nya arbetsplats. Jag blir dock kvar på SLU och undervisar under vårterminen.
Marie-Louise Danielsson-Tham installeras på den nya tjänsten vid en ceremoni på Örebro universitet 4 februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om