Svar just nu
– RS-virus är ett säsongsvirus som jobbar på vinterhalvåret, likt influensan. Den frivilliga labbrapporteringen till Folkhälsomyndigheten brukar vara från vecka 40, i oktober, till vecka 20. Nu är vi bara i början av september och har redan fall. Det är lite illavarslande och betyder vanligtvis att det kommer att bli ett besvärligare år, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet.
Varför finns RS-virus redan nu?
– Det är väldigt svårt att säga. Det kan vara flera saker kombinerat, exempelvis att vi hade en riktigt kall augusti som delvis kändes som oktober. Det kan påverka både vårt och virusets beteende. Rent historiskt brukar vartannat år vara ett RS-virusår, och varje år som det blir många sjukdomsfall brukar det börja tidigt, men inte så här tidigt.
Vilka risker finns det med RS-viruset?
– Det här viruset är farligt för de riktigt små och för gamla. Speciellt utsatta är barn som är för tidigt födda och har lungproblem, så man vill inte ha in detta virus på neonatalavdelningar. Hos små barn kan viruset krypa ner i lungorna och försvåra andningen. Det kan bli så illa att det blir andningsstopp.
Finns det något man kan göra för att minska risken för att smittas?
– För småbarnsföräldrar är det fyra saker som gäller: rök inte, amma om du kan, ha god handhygien och håll andra människor än den närmaste familjen borta. Samma råd gäller för gamla människor, förutom amningen förstås. Det liknar ganska mycket de rekommendationer vi har haft för coronaviruset.
I fjol såg vi mindre av både RS-virus, influensa och vinterkräksjuka. Berodde det på restriktionerna, eller konkurrerades de ut av covid-19?
– Jag tror att man lugnt kan säga att det var alla restriktioner och rekommendationer. När man inte träffar andra människor och är ordentlig med handhygienen är det betydligt svårare för mikroorganismer att sprida sig. Nu när restriktionerna lättas är det många som säger "äntligen", och det är ju väldigt trevligt att få umgås igen. Men det medför även en ökad smittrisk. Våra kroppar är gjorda för att klara olika typer av smittor, men det finns alltid människor som är mer känsliga för infektioner än andra, som för tidigt födda barn.
Efter 1,5 år med restriktioner; kan vi få mer smittsamma virus nu och är vi mer mottagliga för dem?
– Nej, de behöver inte bli mer smittsamma, men det kan bli fler och andra förkylningsvirus som orsakar infektioner jämfört med förra året. Och nej, vi behöver inte vara mer mottagliga, det här är en tid på året när förkylningar frodas. Det är vanligtvis rätt illa kring skolstarten, när många människor från olika håll möts efter ett längre uppehåll.
Kommer även vinterkräksjukan tillbaka i år, eller har vi blivit så bra på handhygien att den inte gör det?
– Den har inte varit helt borta, men troligtvis kommer infektionsfrekvensen att vara mer som vanligt när man släpper på de tuffare restriktionerna. Många inom vård och omsorg hoppas dock att den blir något lägre än vanligt. Man har ju blivit mycket mer försiktig på äldreboenden och folk har generellt sett blivit mer medvetna om vad god handhygien innebär. Därmed inte sagt att alla kommer att vara lika noggranna fortsättningsvis, det är lätt att halka tillbaka i gamla rutiner.