Professor polisanmäls: Kan ha utsatt andra för smitta

Professor Åke Lundkvist skulle undersöka förekomst av covid-19. Men studien gjordes utan etiskt tillstånd och med risk för att sprida smittan. Nu polisanmäls han av ansvarig myndighet.

Forskare vid Uppsala univeristet polisanmäls av ansvarig tillsynsmydighet, för att ha utsatt testpersoner och andra för risk att smittas av covid-19, samt för att gjort sin forskning utan etiskt tillstånd.

Forskare vid Uppsala univeristet polisanmäls av ansvarig tillsynsmydighet, för att ha utsatt testpersoner och andra för risk att smittas av covid-19, samt för att gjort sin forskning utan etiskt tillstånd.

Foto: TT/Staffan Claesson/arkiv

Uppsala2020-06-17 13:17

Professor Åke Lundkvist är en av de 22 forskare som i april hårt kritiserade Folkhälsomyndigheten på Dagens Nyheters debattsida med krav på radikalare åtgärder för att minska smittspridningen.

Hans forskargrupp har i vad de kallat en pilotstudie undersökt förekomst av antikroppar efter covid-19 hos 454 personer. Resultaten har rapporterats i medier och till Folkhälsomyndigeten. Men som UNT har berättat tidigare har det riktats kritik mot hur studien genomfördes och mot att det inte sökts och beviljats något etiskt tillstånd.

Det är Överklagandenämnden för etikprövning som är ansvarig för tillsyn i sådana här frågor. Efter UNT:s artiklar har nämnden utrett ärendet och konstaterar nu att de måste göra en polisanmälan. I granskningen har även Åke Lundkvist som ansvarig forskare fått yttra sig. 

I beslutet skriver nämnden att studien kräver etiskt tillstånd, eftersom de handlade om blodprovstagning. Ett fysiskt ingrepp på en forskningsperson får bara utföras om det har godkänts vid en etikprövning. 

Vidare finner nämnden att studien i själva verket kan ha inneburit en risk för smittspridning av covid -19, dels bland personerna som deltog i studien, och dels bland de som bodde i den bostadrättsförening där blodprovstagning skedde. "Det kan inte uteslutas att provtagningsförfarandet lett till sjukdom", skriver nämnden. 

Nämnden gör ingen bedömning av allvaret i förseelsen, förklarar kanslichefen Jörgen Svidén.

– Ser vi att forskningen gjorts i strid med etikprövningslagen är vi skyldiga att göra en åtalsanmälan, och det har vi nu gjort, säger han.

Sedan 1 januari har nämnden fått ett exklusivt tillsynsansvar. Tidigare har det varit splittrat på flera olika myndigheter. Motivet är att etikfrågorna så här ska lyftas och få mer fokus. Med beslutet om att åtalsanmäla Uppsalaforskningen har nämnden fått en rivstart på sitt nya uppdrag, säger Jörgen Svidén.

– Vi hoppas att det här sätter ljuset på oss och de här frågorna. Vi tror att beslutet att åtalsanmäla kommer att ge eko och väcka debatt.

Till UNT har institutionens prefekt, chef, Catharina Svensson, tidigare sagt att institutionens bild är att ett tillstånd helt enkelt inte behövs för den här typen av studie. Hon vill i nuläget inte kommentera nämndens beslut och åtalsanmälan med hänvisning till att hon inte hunnit sätta sig in i det färska beslutet.

Nämndens beslut kan inte överklagas. Nämndens ordförande är justitieråd i Högsta domstolen, det vill säga domare. Ledamöter i nämnden är fyra professorer, samt två representanter för allmänna intressen. 

"Jag tycker att det är bra att detta ärende utreds ordentligt. I nuläget har jag inget mera att tillägga, utan avvaktar vidare utredning", skriver Åke Lundkvist i ett uttalande till UNT.

I utredningen har han framfört att det aldrig fanns någon avsikt att publicera resultaten vetenskapligt. Han lyfter också fram att forskargruppen senare sökt och fått tillstånd för en studie kring förbättrad diagnostik för covid-19. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!