Professor efter skrotbranden: Liten risk för rökskador

I samband med branden på Skrotcentralen i Boländerna på måndagen bildades kraftig rökutveckling och människor i närområdet uppmanades hålla sig inne. Men enligt Akademiska var det ingen som uppsökte sjukhusvård.

Branden vid Skrotcentralen i Boländernas industriområde orsakade kraftig rökutveckling.

Branden vid Skrotcentralen i Boländernas industriområde orsakade kraftig rökutveckling.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala2021-03-09 19:00

Den kraftiga rökutvecklingen vid branden på Skrotcentralen i industriområdet Boländerna i Uppsala verkar inte ha skadat någon människa. Akademiska sjukhuset tog inte emot någon som sökte akut vård på grund av branden eller för att ha andats in röken. Det uppger pressansvariga vid sjukhuset.

Enligt professor Christer Janson som är överläkare vid lung- och allergikliniken är brandrök inte skadlig annat än för dem som har lättirriterade luftvägar eller luftvägsproblem som till exempel astma.

– Det är väldigt liten risk att bli rökskadad vid en kort exponering. Men för en person som har astma kan brandrök utlösa ett kraftigt astmaanfall som i sig kan vara livsfarligt, säger han.

undefined
Professor och överläkare Christer Jansson vid lung- och allergikliniken vid Akademiska sjukhuset.

När VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, skickas ut vid bränder med kraftig rökutveckling uppmanas människor att gå inomhus och hålla fönster, dörrar och ventilation stängda. Men enligt Christer Janson är det alltså inte för att röken är farlig för alla, utan det kan ses som en åtgärd för att skydda just människor med luftvägsproblem.

– Det är trots allt ganska vanligt med astma i Sverige, vi räknar med att ungefär 10 procent av befolkningen har sådana problem. Därför är det viktigt att ta sig bort från röken och se till att man kommer i säkerhet inomhus. Oavsett om man har luftvägsproblem eller inte så är brandrök väldigt obehaglig att andas in.                                          

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset
Karta: Skrotcentralen i Uppsala AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!