Professor anmäls för att utnyttja doktorander

Professor Lars Lannfelt, en av Sveriges ledande alzheimerforskare, anklagas i en anmälan till Högskoleverket för att utnyttja studenter för att arbeta, vilket strider mot lagar och regler. Uppsala universitets jurister har nyligen gjort tydliga markeringar mot Lars Lannfelts agerande.

Uppsala2007-12-18 00:01
Häromdagen kunde UNT berätta att Lars Lannfelt genom företaget Bioarctic slutit ett avtal värt mångmiljonbelopp med ett japansk läkemedelsbolag. Enligt uppgift till UNT kan värdet på avtalet vara så stort som 120 miljoner kronor.

Nu ifrågasätts dock Lars Lannfelts arbetsmetoder och en anmälan till Högskoleverket pekar på missförhållanden i hans forskargrupp. Enligt anmälaren måste studenterna i gruppen arbeta som "predoktorand" i två år, med stipendielön, innan antagning till doktorandutbildning kan komma på fråga. Med stipendier har man inte rätt till sjuk- eller föräldrapenning och saknar anställningstrygghet. Anmälaren arbetade själv i ett år under sådana villkor för Lars Lannfelt innan hon ansågs ha samarbetssvårigheter och fick lämna institutionen. Då hade hon kontaktat universitetets jurister och fått veta att Lars Lannfelts sätt att tillämpa en prövotid inte är tillåtet.
- Vi tog kontakt med fakultetsledningen och krävde att missförhållandena skulle upphöra omedelbart, säger Per Abrahamsson, jurist.

Han hörde inte något mer i ärendet förrän anmälan damp ned i förra veckan.
- Jag blev väldigt förvånad och trodde att detta var ordnat nu, säger han.
Universitetets chefsjurist Marianne Andersson var den som först hade kontakt med anmälaren.
- Jag blev bestört när jag nu såg anmälan. Vi gav klara besked om att det inte får gå till så här, säger hon.
Lars Lannfelt hävdar att han följer reglerna.
- Jag uppfattar det som att vi har stöd för det vi gör. Att ha en doktorand under minst fyra år är ett stort åtagande och vi måste veta att studenten kommer att fungera. Därför ger vi dem en utbildning först och under tiden får de stipendier.
Dessutom tar registreringen längre tid i dag, säger han.

Vad får de utbildning i?
- I alzheimerologi brukar jag säga, säger Lars Lannfelt.
Anmälaren skriver till Högskoleverket att hon: "utfört ett regelrätt arbete med arbetstider från nio till fem varje dag, även helger och kvällar. Någon studieplan eller examination har inte funnits". Men utåt ska hon dock ha presenterats som doktorand, och i en ansökan om forskningspengar, som UNT har läst, står att anmälaren inlett sina doktorandstudier i juni 2006, och att hon arbetar "mycket målmedvetet" och "har integrerats väl i forskargruppen". Ett halvår senare fråntogs hon sitt passerkort och fick lämna institutionen på grund av samarbetssvårigheter.
- Vi har gjort ett misstag som kallat henne doktorand i en ansökan. Det har inte skett förr och ska inte ske igen, säger Lars Lannfelt, som bekräftar att deras utbildning inte gett akademiska poäng.

Mattias Wiggberg, ordförande i doktorandnämnden, vill se rejäla åtgärder mot utnyttjandet av människor med bristande arbetsvillkor.
- Att nya fall dyker upp som visar på förekomsten av skuggdoktorander är jätteallvarligt. Ansvaret vilar tungt på universitetsledningen att verkligen en gång för alla bli av med det här problemet, säger han.
Uppsala universitet ska nu yttra sig till Högskoleverket i frågan.

FAKTA

Den som bedriver forskarstudier, men som inte är officiellt antagen till någon forskarutbildning, kallas skuggdoktorand. En del av dessa utnyttjas i praktiken som billig arbetskraft med stipendielön för att göra experiment och observationer i laboratoriet. Andra är beredda att forska under de här förutsättningarna när det saknas pengar för att vara antagen som doktorand i fyra år.
Uppsala studentkårs doktorandnämnd lämnade häromveckan ett antal förslag på hur man kan lösa problemen med förekomsten skuggdoktorander. Bättre skydd åt den student som vågar påkalla uppmärksamhet på missförhållanden, tydligare utannonsering av doktorandtjänster och mer information om studenters och doktoranders rättigheter är några av förslagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!