Problem med sömn allt vanligare
En växande andel vuxna svenskar besväras av att sova dåligt eller för litet. Samtidigt ökar problemen med oro och nedstämdhet under den vakna tiden av dygnet.
— Jämfört med i början av 1990-talet upplever avsevärt fler kvinnor och män att de sover dåligt eller otillräckligt. Även den verkliga sömntiden verkar att ha sjunkit något, säger Jan-Erik Broman, chef för Akademiska sjukhusets sömnutredningsavdelning.
1993 var han en av de ansvariga för en större enkätstudie om sömnvanor och sömnbesvär bland kvinnor och män i åldrarna 20 till 59 år i Uppsala län. För två år sedan upprepades enkätstudien med precis samma frågor. Svaren visar att flera förändringar skett under de tio åren som gått.
— Man kan säga att alla typer av sömnbesvär ökat kraftigt sedan början av 1990-talet, säger Jan-Erik Broman.
Var femte hade stora besvär
2003 hade var femte person stora eller mycket stora besvär med att somna eller uppvaknanden under natten. En nästan lika stor andel uppgav att de hade ständig sömnbrist.
— Man kan ha kronisk sömnbrist utan att ha några påtagliga sömnsvårigheter, men i hälften av fallen hänger de ihop. I dag har ungefär var tionde person både svårt att sova och ständig sömnbrist, säger Jan-Erik Broman.
Såväl 1993 som 2003 var alla sorters sömnbesvär vanligare hos kvinnor än hos män och vanligare efter än före 40 års ålder. Men ökningen av sömnbesvär gäller för båda könen och såväl yngre som äldre vuxna.
Jämfört med i början av 1990-talet tar det i dag i genomsnitt 3,4 minuter längre tid att somna, vilket bidragit till att den totala sömntiden under natten sjunkit med åtta minuter. I dag är den genomsnittliga totala sömntiden per natt för medelsvensken bara sex timmar och 44 minuter.
— Den kraftiga ökningen av sömnbesvär återspeglas alltså inte fullt ut i förändringarna i de faktiska sömntiderna. Det verkar visserligen som om folk har svårare att sova i dag än för tio år sedan, men också som om toleranströskeln för vad man upplever som sömnbesvär har sjunkit, säger Jan-Erik Broman.
Oro och depression vanligare
Hur man sover under natten kan få återverkningar på hur man mår under dagen. Mellan 1993 och 2003 ökade andelen med klara symtom på depression från knappt tre till drygt sex procent. Andelen som besvärades av uttalad oro steg under samma period från drygt tio till drygt femton procent.
— Både oro och depression var klart vanligare bland personer med sömnsvårigheter och kronisk sömnbrist än bland kvinnor och män utan några sömnproblem, säger Jan-Erik Broman.
Frågan om det är sömnproblemen som framkallar oron och depressionen eller tvärtom kan den nya studien inte besvara.
— Andra studier har dock visat att långvariga sömnproblem ökar risken för att insjukna i depression, men också att de ofta är en del av själva depressionen. Tyvärr har inga riktigt bra studier gjorts om det är möjligt att förebygga depression genom att förhindra sömnbesvär och sömnbrist, säger Jan-Erik Broman.
Resultaten av den nya Uppsalastudien ligger i linje med och bekräftar resultaten av flera andra undersökningar, som också pekat på att sömnbesvär blivit allt vanligare.
— Den extra styrkan i vår studie är att vi inte bygger slutsatserna på några enstaka sömnfrågor, utan ett brett frågebatteri och att samtliga svar pekar i en och samma riktning, säger Jan-Erik Broman.
Han tycker att resultaten av Uppsalastudien stämmer till eftertanke. Mer än 100 år efter att det ursprungligen väcktes har arbetarrörelsens gamla krav på "åtta timmars arbete, åtta timmars vila, åtta timmars sömn" inte förverkligats.
— Ofta är den verkliga arbetstiden betydligt längre än åtta timmar och för att få mer tid över för annat skär många ner på sömnen. Sent omsider har vi börjat inse riskerna med att sova för litet. I stället för att betrakta sömnen som ett slöseri med tiden bör vi se en god nattsömn som ett sätt att berika dagen, säger Jan-Erik Broman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!