Problem med digital-tv
Digital-tv skulle ge bättre tv åt alla men för vissa har det blivit sämre än innan. Tv-bilden och ljudet hackas sönder, fryser och försvinner tio gånger i timmen för Göran Rahm i Eriksberg i Uppsala.
— Upp till tio gånger i timmen har jag någon form av störning. Det kan vara bilden som hackar, eller ljudet eller båda, eller så fryser bilden ett par sekunder innan den hoppar framåt. Tidigare kunde jag i alla fall se bilden och höra ljudet även om det var dåligt. Nu är det nästan omöjligt, säger han.
Lennart Ivarsson är informationschef på Teracom. Han känner till att Eriksberg traditionellt varit ett problemområde men har inte hört något efter övergången till digital-tv.
— I Uppsala har övergången fungerat bra. Topografiskt är det optimala förhållanden och många har fått det bättre men det kommer alltid att finnas några promille som kommer att ha problem, säger han.
Hav och berg i vägen
Problemen har flera orsaker förklarar Lennart Ivarsson. Dels har det att göra med hur de digitala bilderna sänds och dels har det att göra med hur topografin i området ser ut. Skog, hav, berg eller höga byggnader kan försvåra för radiovågorna att ta sig fram. På Gotland, berättar Lennart Ivarsson, har det varit problem på grund av att havet stör radiovågorna. På södra och norra Gotland kan det bli nödvändigt att sätta upp extra sändarstationer för att komma till rätta med problemet. Lennart Ivarsson kan också tänka sig att det kan behövas i extra kuperade områden som till exempel Dalarna.
— Jag har inte varit med om att ett mottagarproblem inte gått att lösa. För det allra mesta har det handlat om antennen. Endera har den varit felriktar, för gammal eller för svag. Det kan också vara nödvändigt att anlita en installatör för att få till det ordentligt, säger Lennart Ivarsson.
Hittills har de inte behövt sätta upp några extra sändare eller göra några förändringar i sändningseffekt men Lennart Ivarsson säger att det kan vara ett alternativ om inget annat fungerar.
— Alla som kunde se analog tv ska också kunna se digital-tv, säger han.
Anledningen till att vissa har fått sämre bild efter övergången är att de digitala bilderna sänds i små bitar och inte som en helhet. När sändningen inte är fullgod kommer inte alla bitar fram och då kan bilden hacka och frysa som den gör i Göran Rahms fall.
— Med det analoga nätet kom hela bilden fram men med dålig kvalitet. Man kunde se bilden även om det var störningar. Det går inte nu, förklarar Lennart Ivarsson.
Mätningar hittar inga problem
Teracom har inför övergången till digital-tv gjort mätningar för att kolla om mottagningen är fullgod. I Eriksberg där Göran Rahm bor har de inte upptäckt något problem men Lennart Ivarsson erkänner att deras mätningar aldrig kan vara hundraprocentiga.
— Det kan vara någon boende som inte får in tv och det har vi ingen möjlighet att kontrollera. Därför är det jätteviktigt att vi blir kontaktade när det inträffar så att vi kan försöka åtgärda problemet, säger han.
Göran Rahm har sedan nedsläckningen av det analoga nätet den första april försökt att komma till rätta med problemen. Han har ringt både Boxer, SVT och Teracom utan resultat och känner sig besviken. Lennart Ivarsson vet inte vad som gått fel.
— Vi är jättenoggranna och följer upp hur det går nu efter att vi tagit ner det analoga nätet. Jag ska skicka den här informationen vidare till våra servicetekniker som får åka ut och provmäta. Jag vet inte varför det inte har skett tidigare. Kunden har ringt kundtjänst precis som vi vill att man ska göra, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!