Problem att bli av med uttjänta lysrör
Sedan första juli har företaget El-Kretsen producentansvaret för uttjänade lysrör i landet. Men företaget vill inte skriva avtal med Uppsala kommun. Nyligen stängdes mottagningen av lysrör vid Ultuna eftersom lagret av 6 000 lysrör var fullt. Vid Uppsala kommun karaktäriserar man situationen som förvirrad och helt ohållbar.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Nyligen tvingades han säga nej till företagare som kom för att lämna uttjänta lysrör vid anläggningen. Lagret med 6 000 lysrör var fullt. Anläggningen har inte tillstånd att lagra mer än 6 000 lysrör, därefter måste rören skickas iväg för återvinning.
Ove Lövgren har vid upprepade tillfällen försökt få kontakt med El-Kretsen AB. Det är namnet på företaget som sedan första juli har producentansvaret för el- och elektroniska produkter i landet. Här ingår även lysrör.
- Jag vet inte varför det ska behöva vara sådana problem, det är väldigt svårt att få tag på någon ansvarig på telefon. Jag var tvungen att faxa för att över huvud taget komma i kontakt med någon på företaget, berättar Ove Lövgren.
Hittills utan resultat
Sedan El-Kretsen iklädde sig producentansvaret har han inte fått någon information om rutiner för hantering, sortering eller lagring av lysrör. Han har flera gånger försökt upprätta ett skriftligt avtal mellan Uppsala kommun och företaget.
Det enda som finns är ett muntligt avtal som gäller fram till årsskiftet. Vad som händer därefter är det ingen som vet.
- Företagen som kommer för att lämna lysrör blir förbannade när vi tvingas stänga. Folk tror ju att det är kommunen som är ansvarig, säger Ove Lövgren.
Det enda kommunen ansvarar för är att emot lysrör från företagare och placera rören i containrar. Varje onsdag har kommunen en anställd på plats som bistår vid inlämningen. Uppsala kommun får 8 000 kronor i månaden för besväret.
Måste förmodligen stänga
För några dagar sedan skickade El-Kretsen sin entreprenör, Lastbilscentralen i Askersund för att hämta lagret av lysrör vid Ultuna.
- Lagret består i dag av två tre tusen lysrör. Det kan vara fullt i morgon igen. Plötsligt kommer det en elgrossist och lämnar av ett par tusen lysrör. Då blir det bara att vänta igen, suckar Ove Lövgren.
Det muntliga avtalet mellan El-Kretsen och Uppsala kommun går ut vid årsskiftet. Ove Lövgren har ingen aning om vad som då händer.
- Vi måste förmodligen stänga mottagningen. Vi kan inte ta emot tusentals lysrör som vi inte vet om vi blir av med.
"Ohållbart"
Börje Johansson är chef för Renhållarna i Uppsala kommun. Han berättar om en kaotisk situation.
- Läget är ohållbart. I september fick vi ett muntligt avtal, men vi vill ha ett skriftligt avtal. Jag har skickat ett avtalsförslag till El-Kretsen, men har hittills inte fått något svar. Jag har faktiskt inte hört något från företaget på fyra veckor, säger Björn Johansson.
Trots att han är mycket kritisk till företaget, kan han i viss mån förstå varför det kan bli på det här viset.
- Producentansvaret gäller från första juli, det har bara gått några månader, det tar väl tid att få allt att fungera.
UNT har utan framgång försökt nå El-Kretsen för en kommentar.
Fotnot
Hushållen i Uppsala kommun ska lämna uttjänta lysrör antingen vid kommunens nio återvinningsstationer eller vid miljöstationerna som vanligtvis finns i anslutning till bensinstationer.
UNT-fakta
Första juli i år infördes lagen om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter. Lagen innebär att producenten ska se till att gamla produkter tas om hand på ett miljövänligt sätt. Kostnaden står producenterna för, men betalas egentligen av konsumenterna genom en avgift som läggs på inköpspriset för den nya produkten.
El-Kretsen AB ägs av el- och elektronikbranschen i Sverige som sedan första juli har producentansvaret för att ta hand om elavfallet i landet.
Lysrör är en av flera produkter som ingår i det nya producentansvaret. Lysrör innehåller kvicksilver och omfattas därför av lagen om farligt avfall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!