Probiotika - framtidens medicin?

Vägen till hjärtat går via magen, brukar det heta. Och ny forskning visar att det ligger mer i det gamla talesättet än vad man kan tro.

Raffinerad och processad mat utarmar vår tarmflora. Genom att tänka på att äta fibrer, syrad mat och probakteria får vi en mer varierad tarmflora.

Raffinerad och processad mat utarmar vår tarmflora. Genom att tänka på att äta fibrer, syrad mat och probakteria får vi en mer varierad tarmflora.

Foto: Shutterstock.com

Uppsala2016-03-29 10:01

– Personer med varierad tarmflora tenderar att vara friskare, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin.

Probiotika, det vill säga godartade tarmbakterier, har varit ett modeord på senare år. Vi har hört att yoghurt, som innehåller mjölksyrabakterier, är nyttigt och utbudet av probiotikatillskott har vuxit stadigt. Det säljs inte längre bara i hälsokostbutiker utan även på apotek.

Men frågan är om det verkligen finns hälsovinster med att boosta sin tarmflora? Eller handlar det mest om marknadsföring? Faktum är att tarmens välbefinnande spelar större roll för vår hälsa än vad vi tidigare trott, det visar otaliga studier, inte minst från Sahlgrenska akademin i Göteborg. Där leder Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin, en forskargrupp som riktat in sig på tarmflorans betydelse för ämnesomsättningen.

– Tarmbakterierna bryter ned kosten och tillverka ämnen som skickar signaler till de olika organen i kroppen. Studier visar att personer med varierad tarmflora tenderar att vara friskare än dem med en mindre varierad, säger han.

En avvikande tarmflora är kopplat till försämrad ämnesomsättning och sjukdomar som övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdom, visar deras studier.|På andra håll i forskarvärlden intresserar man sig för huruvida tarmfloran påverkar hjärnan. Till exempel har man sett ett samband mellan en avvikande tarmflora och beteende.

– Vissa autism-diagnoser verkar vara kopplade till tarmfloran, men det behövs mer forskning för att kunna förstå sambandet, understryker Fredrik Bäckhed.

De senaste decennierna har metabola sjukdomar som fetma och diabetes blivit allt vanligare i samhället. Även där spelar tarmförändringar roll, menar Fredrik Bäckhed. Men varför förändras den? Antibiotika brukar ofta utmålas som boven. Den tar ju inte bara bort bakterier av ondo, utan även godartade och kan därmed störa ekosystemet i tarmen.

– I en studie där man har tittat på barn som har behandlats med många antibiotikakurer under de sex första månaderna i livet, har man sett att de i högre grad har utvecklat övervikt som barn, säger Fredrik Bäckhed.

Kylskåp brukar också nämnas som en orsak till att tarmfloran blivit smalare. När vi inte längre får i oss skämd mat i samma omfattning som tidigare, och inte längre behöver syra maten för att den ska hålla, tillför vi inte bakterier i samma omfattning. Den ökade förekomsten av kejsarsnitt brukar också räknas upp som en orsak. Man|har|sett att barn|som föds med kejsarsnitt och därför inte har utsatts för moderns tarmflora ofta har en mindre varierad variant.

– Det är många faktorer som sammantaget påverkar. Personligen tror jag att det spelar mest roll vad vi äter. De senaste decennierna har vi börjat äta mer processad och raffinerad mat, vilket utarmar viktiga tarmbakterier, menar han.

När vi äter mer socker och mindre fibrer förändras tarmfloran till det sämre. Det krävs nämligen mycket mer enzymer och sedermera bakterier för att bryta ned fibrer än socker. En mycket fettrik kost, med framför allt mycket mättat fett, kan också förändra tarmfloran, säger Fredrik Bäckhed, och upptaget av inflammationsskapande ämnen från tarmen kan öka.

– När man har tittat på människor som lever i autentiska miljöer i till exempel Afrika, som fortfarande är samlare och äter en diversifierad kost utan raffinerad och processad mat, har man sett att de har en mer varierad tarmflora. Kopplingen till metabola sjukdomar är inte heller lika stark som hos personer med utarmad.

Vad kan man då själv göra för att tarmfloran ska blomstra, förutom att tänka på att äta fiberrik kost och att undvika halvfabrikat? Hjälper tillskotten med många olika bakteriestammar?

I dag finns det inte produkter som är baserade på de bakterier som|återfinns|i hög koncentration i en normal och frisk tarm, säger Fredrik Bäcklund. Dessutom vet man ju inte vilken sorts tarmflora man har och vilken typ av bakterier man behöver tillsätta; olika slags avvikelser är kopplat till olika slags sjukdomar. Att tillsätta probiotika tror han dock på som koncept, men det skulle behövas mer intelligent probiotika, som har vetenskaplig grund och som kan individanpassas.

– En av våra visioner är att man ska kunna gå till läkaren och ta ett prov - på samma sätt som man i dag går och tar ett blodprov -och sedan kunna få förskrivet den kombination av tarmbakterier man behöver för att kunna förebygga eller till och med behandla olika sjukdomar. Man skulle också behöva få ett personligt utformat kostprogram, som gynnar tillväxten av de tarmbakterier som saknas. (TT)

Tips Ät dig till bättre tarmflora Lästips!

Undvik processad mat och ät mer fibrer, vilket gynnar tillväxten av godartade tarmbakterier. Ät mycket frukt och grönt, som till exempel äpplen och broccoli. Välj fullkornscerealier, till exempel fullkornsbröd och fullkornspasta.

Avvikande tarmflora koppas till:

Crohns sjukdom

Ulcerös kolit

Övervikt och fetma

Hjärt- och kärlsjukdom

Diabetes

Minskad bentäthet

Källa: Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin.

”Magsmart - mat för en lugnare mage och bättre hälsa”, av David Jonsson (Bonnier Fakta)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!