Privatkunder förlorade till svarta sektorn

I bygg- och städbranschen har kampen om privatkunderna förlorats mot den svarta sektorn. Prisskillnaden är alltför stor för att motivera det lagliga alternativet.

Uppsala2007-01-10 00:01
Den typiske villaägaren i Uppland väljer numera svart arbetskraft när det är dags att bygga om hemma.
- Vi ser det som att privatkunderna inte längre finns, säger Jan Svensson, ordförande i Upplands byggförening.
- De flesta accepterar att det är 20-40 procent dyrare att köpa vitt, men inte mer, säger han.
I byggbranschen jobbar arbetsgivare och fack tillsammans med Skatteverket för att motverka svartjobb. På byggarbetsplatser införs ett system med smarta kort som ska underlätta id-kontroll vid razzior.
- Det är också upp till oss att försöka undvika att anlita oseriösa underentreprenörer, säger Jan Svensson.

Fem miljarder svart
Större byggen är en sak, de syns och hörs och är lätta att kontrollera. Men Skatteverket beräknar att hushållen varje år köper svarta byggtjänster för cirka fem miljarder kronor. Jan Svensson ser två vägar för att komma åt detta, opinionsarbete och ett permanent rotavdraget.
Rotavdraget (reparation, om- och tillbyggnad) har funnits i perioder och då utnyttjats av villaägare som fått dra av 30 procent av arbetskostnaden. Skatteverket föreslår nu att det permanentas.
- Hoppas verkligen att det blir så, det har vi slagits för länge, säger Jan Svensson.
Jessica Löfström, vd för Expanderamera, ett bemanningsföretag i byggsektorn, har samma bild av att privatkunderna i allt större utsträckning väljer svart arbetskraft.
- Mindre byggföretag har blivit helt utkonkurrerade på privatmarknaden. Det är inte lönsamt för dem att gå in där, säger hon.

Hårt fackligt arbete
Expanderamera har verksamhet på flera håll i landet. Jessica Löfström säger att Uppland ändå bättre klarar att hålla den svarta marknaden nere tack vare hårt fackligt arbete.
- Min uppfattning är att Byggnads Uppland har ganska bra koll, det ser värre ut på andra håll.
Svartjobb i städbranschen är mycket vanligt i hemmen, men förekommer också ofta på företagsnivå, säger Marie-Louise Brundin, regionchef för Homemaid i Mälardalen.
- Det märker vi när vi gör offerter och de chockas av vårt pris. Då får vi höra om alla lägre anbud som de fått.
Om regeringens förslag att privatpersoner ska få dra av 50 procent av kostnaden går igenom vid halvårsskiftet blir det annorlunda, tror hon. En vit städtimme kostar i dag 300 kronor mot kanske 120-130 för en svart.
- Med avdraget är jag övertygad om att många skulle välja en vit tjänst. Det är så mycket tryggare och säkrare för både köparen och den som gör städjobbet.

Mycket accepterat
Enligt Marie-Louise Brundin är svartjobb i branschen otroligt vanligt och mycket accepterat. Attityderna är starka och de måste bekämpas starkt, säger hon.
- Vi måste prata mer om svartarbete. Verkligen föra ut att det är osolidariskt och att de som jobbar svart helt saknar det sociala skyddsnätet, som pension och försäkringar.
Även Skatteverket välkomnar en skattereduktion för hushållsnära tjänster, enligt förslagen som nu presenterats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om