Privatisering kan strypa rätt till insyn
De borgerliga partierna i Uppsala vill att fler privata företag ska ta över exempelvis skolor och äldreomsorg. Därmed stryps medborgarnas rätt till insyn.
Hur är lärartätheten på mitt barns skola? Hur mycket av äldreboendets pengar går till cheferna? När de privata inslagen i kommunen ökar blir det svårare att få svar på den typen av frågor.
Om kommunen driver ett äldreboende, en skola med mera har allmänheten vidsträckt rätt till insyn och de anställda får prata fritt med journalister. Men om kommunen uppdrar åt ett privat företag att driva samma verksamhet gäller det omvända. Huvudregeln är att alla papper är hemliga och de anställda har tystnadsplikt.
Detta trots att båda verksamheterna betalas med skattepengar och har samma innehåll.
- I och med att kommunerna lagt ut allt fler verksamheter på entreprenad har det skett en revolutionerande förändring i möjligheterna till insyn, säger Kurt Junesjö, en av landets mest ansedda arbetsrättsjurister.
Han menar att insynen borde vara större i privat verksamhet, eftersom den har ett vinstintresse.
- Det finns stora möjligheter att höja vinsten genom att minska kvaliteten. Därför vore det naturligt att öka insynen för att få bättre kontroll, framhåller Kurt Junesjö.
- Den kontroll som fungerar enklast och billigast är att allmänhet och journalister ges insyn. Detta har fungerat på ett säkert sätt i Sverige som har bland de mest öppna förvaltningarna i världen. Men i och med den ökade privatiseringen har nästan hälften av insynen försvunnit.
Uppsala kommun har avtal med privata utförare att allmänheten ska ges insyn.
- Avtalet har upprättats mellan en kommun och ett bolag men eftersom allmänheten inte är part i avtalet kan den inte använda sig av det, säger Kurt Junesjö.
UNT: Vilka chanser har jag att få ta del av handlingar i ett privat företag om avtalet om insyn prövas juridiskt?
- Inga som helst möjligheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!