"Privatisering inte alltid rätt lösning"

Trots att Uppsalaalliansen är för ökad valfrihet kan inte vilken vårdgivare som helst få teckna avtal med landstinget.
Det budskapet kommer från landstingsrådet Erik Weiman (M) efter turerna kring nedläggningshotade Uppsala Cancer Clinic.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-04-29 07:10

I måndags rapporterade UNT att privatägda Uppsala Cancer Clinic, UCC, kan tvingas slå igen. Sedan några dagar går de cirka 40 UCC-anställda inte längre till jobbet vid kliniken i centrala Uppsala eftersom landsting över hela landet slutat att remittera patienter dit.

Enligt läkare i flera landsting som UNT talat med beror det på att några universitetssjukhus startat egna behandlingar mot bukhinnecancer, den specialitet som UCC ägnar sig åt.

– Sedan sommaren 2013 har vi kompetens och resurser för denna typ av behandling och har därför inte längre samma behov av att anlita UCC, säger Karl Kodeda, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

De rödgröna partierna i Uppsala läns landsting anser att den cancerspecialitet som UCC arbetar med istället ska koncentreras till Akademiska sjukhuset.

– Alliansen hyrde ut lokaler till UCC och ingav dem falska förhoppningar. Landstinget har inte behov av de tjänster som UCC erbjuder eftersom de redan bedrivs i egen regi, säger landstingsrådet Vivianne Macdisi (S).

De otaliga turerna kring UCC har ofta varit förvirrande. Många har undrat varför den starkt privatiseringsvänliga borgerliga landstingsmajoriteten i Uppsala län inte samarbetar med den privata vårdgivaren UCC som dessutom är omvittnat framstående.

Men Uppsalaalliansen säger sig ha gjort allt för att teckna avtal med UCC. "Viljan från vår sida att få till ett samarbete är stor", skrev landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) i UNT i november i fjol.

Men i en intervju med UNT idag ifrågasätter Erik Weiman om det verkligen är lämpligt att smala medicinska specialiteter, som exempelvis den UCC ägnar sig åt, lämnar Akademiska sjukhuset. Därmed är han delvis inne på samma linje som oppositionen.

– Vi vill öka valfriheten och mångfalden inom medicinska områden där det låter sig göras. Men samtidigt har vi uppdraget att bedrivabra cancervård och det kan vara svårt att förena de här två sakerna, säger Erik Weiman.

Han menar att Akademiska sjukhuset kan få problem om en specialitet inom cancerkliniken bryts ut och hamnar i privat regi.

– Vi har ansvar för att Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus och det kräver att man där har en komplett verksamhet, inte minst inom cancerforskningen och cancervården.

Det är svårt att förstå varför landstinget kunnat skicka patienter utomlands men inte till en klinik i Uppsala där en världsledande kirurg på området arbetar.

– Reglerna kring upphandling sätter upp hinder och vi kan inte särbehandla en enskild vårdgivare, svarar Erik Weiman.

Varför har ni inte kunnat upphandla tjänster från UCC precis som ni gör inom många andra verksamheter?

– Här handlar det om en mycket speciell diagnos inom en verksamhet som vi bedriver själva. Vi kan inte göra en offentlig upphandling och bestämma att anbudet ska gå till en bestämd vårdgivare. Då skulle det vara frågan om en direktupphandlingoch det skulle inte tillåtas.

Enligt landstingets jurist Jens Larsson skulle en offentlig upphandling av de tjänster UCC erbjuder ha en oviss utgång.

Han berättar om en liknande situation då landstinget gjorde en upphandling av röntgentjänster där tanken var att anbudet skulle gå till ett visst företag.

– Men ett annat företag vann upphandlingen. Om vi gjorde en upphandling som UCC förlorade skulle en väldigt konstig situation uppstå, menar Jens Larsson.

Fakta

"Patienter riskerar att dö"

UCC startade 2012. 2013 kom en expertutredning som ifrågasatte om UCC klarar patientsäkerheten vid komplikationer.

Akademiska sjukhuset har byggt upp en egen behandling mot bukhinnecancer sedan UCC-kirurgen Haile Mahteme lämnade sjukhuset 2012. Enligt UAS har man idag tillräcklig kompetens och kapacitet för att ta hand om patienterna.

Haile Mahteme hävdar att ett hundratal patienter om året i landet riskerar att bli utan behandling och dö om UCC slår igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om