"Privatisering hotar forskningen"

När vården privatiseras behöver patientjournaler inte sparas längre än tio år. Något som kan äventyra både patientsäkerhet och forskning i framtiden enligt arkivarien Bente Karlsson.- Jag är inte emot privatisering. Men vill höja ett finger för farorna, säger hon.

Uppsala2009-07-10 09:14
När vården privatiseras ändras reglerna för arkivering av patientjournaler. Landstingets verksamhet faller under offentlighetsprincipen. Det innebär att journalerna, även om de skyddas av sekretess, räknas som allmänna handlingar och sparas. Men privata vårdgivare behöver bara ha kvar journalerna i tio år.

Arkivarien Bente Karlsson har skrivit en magisteruppsats vid Uppsala universitet om konsekvenserna av vårdprivatiseringen.
Hon pekar bland annat på problem för allmänheten att få insyn i vårdverksamheten, för patienter att få tag på gamla journaler och för framtida forskning. Steriliseringskampanjen på 1900-talet är ett exempel. Tack vare bevarade patientjournaler kunde de som tvångssteriliserades få upprättelse och ekonomisk ersättning.

Även Donald Johnson, landstingsarkivarie i Uppsala, är orolig för framtiden.
- Tar man inte itu med det blir det vita fläckar i sjukvårdshistorien.
För privatpersoner kan kortare arkivering av patientjournaler också innebära problem i försäkringsärenden.
- Jag vet en person som ansågs lida av en arbetsskada, men när han ville få ut journalen hos företagshälsovården, som drevs privat, var den borta, säger Donald Johnson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om