Privatekonomi på schemat

Ekebygymnasiet ger en 80 minuter lång lektion i privatekonomi för tvåorna på yrkesprogrammen. Mer finns inte utrymme till.

Jan Ohlström föreläser på Ekebygymnasiet.

Jan Ohlström föreläser på Ekebygymnasiet.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-05-14 15:09

– Det var intressant. Man fick en tankeställare, säger Therese Tengwall, som går hotell- och turismprogrammet.

Bankmannen Jan Ohlström har precis avslutat sin genomgång om privatekonomi där huvudbudskapet är enkelt, men samtidigt svårt.
– Jag vill få dem att tänka rätt från början, säger Jan Ohlström.

Med några avskräckande exempel, som det om 18-åringen som blåste 92 000 kronor på ett år för att han ville vara ”kung bland kompisarna”, fångar han intresset i klassen. Det är ingen överdrift att påstå att privatekonomi berör ungdomars verklighet på ett påtagligt sätt. Men som skolämne är det nytt.
– Det är första gången det ingår i gymnasiet, förklarar läraren Jonas Rönnbäck.

När UNT talar med några av eleverna står det klart att de tycker ämnet är viktigt och att de gärna skulle vilja lära sig mer.
– Det här är inte det första man tänker på att själv söka information om, konstaterar Martin Ladan.

Jan Ohlström, som jobbar på Nordea, poängterar under lektionen att det kan höra till livet att någon gång få svårt att betala. Då är det viktigt att ta kontakt med exempelvis banken i god tid.
– Stoppa inte huvudet i sanden. Det går alltid att lösa ett problem, säger han.

När det gäller skulder är det främst två typer som förknippas med ungdomar: snabblån och obetalda mobilräkningar. Här har ungdomarnas andel av skulderna hos Kronofogden minskat på senare år. Enligt statistik från Kronofogden hade personer i åldern 18-25 år för sju år sedan 40 procent av snabblåneskulderna. I fjol var andelen 21 procent. Men problemet är ändå stort eftersom antalet obetalda snabblån totalt sett har ökat igen efter ett par års minskning.

När det gäller obetald mobiltelefoni har de ungas skuldandel på tre år gått ner från 30 till 22 procent. Kronofogden tar åt sig en del av äran.
– Vi har jobbat mycket med mobiloperatörerna om att minska onödig skuldsättning och det har varit mycket framgångsrikt, säger Jan Åkerlund på Kronofogden.

Nu är det i stället e-handeln som oroar.
– Vi ser ökad skuldsättning när man kan handla mot faktura eller öppna konto där man inte sköter betalningarna. Där är ungdomar överrepresenterade, säger Jan Åkerlund.

Fakta

Färre unga hos Kronofogden

Antalet personer i åldern 18-25 år med skulder hos Kronofogden minskade mellan 2010 och 2012, både i riket och i Uppsala län. Däremot ökade skulderna i kronor räknat. Vid utgången av 2012 hade 1 048 ungdomar i länet skulder hos Kronofogden, en minskning med sju procent på två år. De var skyldiga 31 miljoner kronor, en ökning med åtta procent under samma tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!