Privata tandläkare bojkottar äldre

Privattandläkarna i Uppsala län bojkottar all tandvård av pensionärer som får vård inom högkostnadsskyddet. Bojkotten är en protest mot regeringens beslut att privattandläkare ska följa folktandvårdens prislistor.

Uppsala2004-01-31 00:00
Bojkotten gäller fram till sista mars. Pensionärer som behöver kronor, broar, proteser och implantat kommer att tvingas vänta eller söka vård hos folktandvården i stället.

Prisreglering
Sveriges privattandläkare är på krigsstigen sedan beslutet började gälla 1 januari i år. Privattandvården får efter ett regeringsbeslut inte längre sätta egna priser på behandlingar av patienter som är 65 år och äldre. Prisregleringen gäller behandlingar inom högkostnadsskyddet, eller den del som avser kronor, broar, proteser och implantat.
Nu har konflikten gått så långt att Privattandläkarföreningen i Uppsala län vid ett möte i veckan bestämt sig för att bojkotta alla vård av patienter som söker vård inom högkostnadsskyddet.

Remiss till folktandvården
— Antingen kommer vi att avvakta med behandlingar eller så skickar vi patienterna på remiss till folktandvården i stället, säger Catharina Brandmaier, ordförande i privattandläkarföreningen.
Prisregleringen innebär att den ersättning som privattandläkarna i dag får från Försäkringskassan ska följa de tandvårdspriser som folktandvården i landstinget har satt.
Catharina Brandmaier, ordförande i Uppsala läns privattandläkarförening, säger att folktandvårdens prissättning i länet är för låg. Den nya prisregleringen kommer att drabba de privata tandläkarna ekonomiskt så att de inte får full kostnadstäckning, menar hon.

Priser varierar
— Dessutom har folktandvården mycket olika prissättningar i landet. Priset för en åtgärd kan variera med 600 procent beroende på vilket landsting man befinner sig i. Med den variationen kan man fråga sig vilken prissättning som är skälig att ge till privattandläkaren.
Catharina Brandmaier hävdar att det finns andra former av landstingsersättningar som bara folktandvården får del av och som gör att de kan hålla sig till lägre priser.
— Det blir inte en konkurrens på lika villkor, säger hon.

Avvaktar reaktion
Privattandläkarna i Uppsala län är inte ensamma om protesten. Även i Jämtland, Skåne, Göteborg, Bohuslän, Östergötland och Halland har privattandläkarna infört bojkott fram till sista mars. Även privattandläkare i resten av landet väntas gå ut i protest mot prisregleringen. Enligt Catharina Brandmaier har alla lokala privatläkarföreningar i landet skrivit på en handlingsplan som uppmanar till bojkott.
Privattandläkarna hoppas nu på en reaktion från regeringen. Hur tandläkarna ska agera när bojkotten har upphört är ännu inte bestämt.
UNT: Är ni inte rädda för att förlora era kunder?
— Vi har tagit ett drastiskt beslut, men vi känner oss tvingade till det här. Det är bara tråkigt att det ska drabba patienterna, säger Catharina Brandmaier.

FAKTA Regeringen införde högkostnadsskyddet för 65—åringar och äldre sommaren 2002. Skyddet innebär att patienten betalar högst 7 700 kronor för kronor, broar, proteser och implantat. Patienten får då även betala materialkostnaden som ingår i dessa delar, till exempel kostnaden för guld i en krona. Bastandvård, till exempel undersökning, röntgen, rotfyllningar, tanduttagning och lagningar får patienten betala utöver de 7 700 kronorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!