Skolinspektionens nationella undersökning visar att många kommuner inte genomför regelbundna tillsynsbesök på de fristående friskolorna. Vilket enligt myndigheten leder till att kommunerna blir tvungna att förlita sig på att föräldrar anmäler eventuella brister till kommunen. På sikt kan detta öka risken för att kommunen inte får reda på missförhållanden i tid. I Uppsala kommun genomförs det runt tio regelbundna besök på lika många förskolor per termin. Rutingranskningarna som inleddes förra året har hittills lett till att 20 förskolor har granskats. Målsättningen är att de 80 fristående förskolorna ska granskas inom en fyraårsperiod.
– Vi genomför regelbunden tillsyn på fristående förskoleverksamhet, och det har vi gjort under en längre tid. Vår prioritering är att granska de nystartade och när vi får någon anledning att granska en förskola, säger Göran Hedefalk uppdragsstrateg barn- och ungdomsenheten Uppsala kommun.
En tillsyn innebär att kommunen skriver protokoll och vid eventuella brister åläggs förskolan med ett förläggande som innebär att förskolan skriftligen ska meddela kommunen hur problemen ska rättas till. Utöver de regelbundna kontrollerna genomför kommunen också akuta utryckningar.
– Enligt min uppfattning har vi sedan 2010 gjort cirka två akututryckningar per termin. Det räcker med att vi får indikationer på att det finns ett missnöje hos föräldrarna för hur verksamheten bedrivs för att vi ska göra en utryckning, säger Göran Hedefalk.
Vanligaste bristerna i förskolan är att föräldrar anser att verksamheten inte håller måttet att det finns brister i ledning och struktur eller att ett barns behov inte tillgodosetts. Om förskolan inte löser problemet kan kommunen dra in godkännandet för verksamheten. Något som enligt Göran Hedefalk aldrig har inträffat i Uppsala. Men till större delen är Uppsala kommun nöjda med den verksamhet som bedrivs i de fristående friskolorna.
– Vår bedömning är att de fungerar mycket bra. Om vi inte haft dem hade vi inte haft tillräckligt med platser för kommunens förskolebarn, nära 30 procent av dem är placerade i fristående förskoleverksamheter, säger Göran Hedefalk.