Sigtuna kommun satsar sju miljoner extra på hemtjänsten nästa år. Det var ett av många beslut som togs när den politiska majoritetens budgetförslag antogs i torsdags. Bland annat ska hemtjänstpersonal vidareutbildas.
Dessutom införs LOV, lagen om valfrihet, inom hemtjänstens serviceområden i april. Det innebär att äldre som har hemtjänst får större möjlighet att välja vem som ska utföra vissa insatser i hemmet. Exempelvis kan en person som har fått städhjälp beviljad av kommunen låta ett privat företag sköta städningen istället för hemtjänstpersonal.
– Det ger fördel för brukarna. Idag kan exempelvis hemtjänsten inte erbjuda storstädning, säger Anders Fällmar (S), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.
Och det råder samstämmighet bland politikerna om fördelarna med LOV. Moderaterna har velat införa lagen i flera år, enligt oppositionsrådet Olov Holst (M).
– Vi hade gärna sett att det gällde hela verksamheten, inte bara en begränsad del. Men det här är ett steg i rätt riktning, säger han.
Men att konkurrensutsätta hela hemtjänsten röstade majoriteten nej till under kommunfullmäktigemötet.
– En orsak till det är att vi måste fortsätta kämpa för att få tillbaka Sigtunamodellen, som integrerade både hemtjänst och hemsjukvård, säger Anders Fällmar (S).
Bland äldre möts beslutet att konkurrensutsätta delar av hemtjänsten inte av samma hejarop. När Sigtunabygden besöker väntjänstens samlingslokal på Frejgården i Valsta är flera där oroliga över vad beslutet kommer att innebära. De säger att det viktigaste är kvalitén på hemtjänsten, inte vem som är utförare.
– Frågan är hur många som kan välja, om man klarar av att fatta de besluten, säger Gunnel Petersson, ordförande för SPF Oden i Märsta.
Även vissa politiker höjer ett varnande finger. Märtha Lindberg (S) tog upp Värmdö som ett exempel under fullmäktigemötet.
– Där hade de 75 olika företag i en pärm. Då är det inte så lätt för äldre att välja, sa hon.
Flera äldre på Frejgården är också oroliga att beslutet leder till ökad otrygghet om fler personer ska komma hem till dem.
– Man vågar inte öppna för vem som helst. Det är viktigt att det är samma person som kommer, säger pensionären Inga Ahnfeldt.