Pristagare mötte första svenska magsårspatienten

Ända sedan Willner Andersson blev kvitt sina magplågor för gott har han tyckt att magsårsbakteriens upptäckare Robin Warren och Barry Marshall borde få Nobelpriset i medicin. I år fick de det och i går fick han i Uppsala träffa sina idoler.

Uppsala2005-12-14 00:00
—Väldigt kul att de här killarna fick Nobelpriset. Det har jag väntat på länge. Det är dem jag har att tacka för att jag blev botad, säger han.
För snart 16 år sedan deltog Willner Andersson i det allra första svenska försöket att bota magsår genom att med hjälp av antibiotika slå ut magsårsbakterien Helicobacter pylori.
I samband med att de båda medicinpristagarna på tisdagseftermiddagen besökte Akademiska sjukhusets avdelning för klinisk bakteriologi fick han chansen att berätta vad deras upptäckt betytt för honom.

Helt problemfri
—I 15 år hade jag ständiga magbesvär, men efter behandlingen sommaren 1989 har jag varit helt bra. Jag fick en helt annan ork och kan äta vad som helst, sade han.
Innan Robin Warren och Barry Marshall upptäckte att det är en bakterie som orsakar de allra flesta magsår ansågs felaktigt att stress är den stora magsårsboven.
—Sa dina läkare att du hade magsår på grund av stress? frågade Barry Marshall.
—En del gjorde det, svarade Willner Andersson.
—Vad arbetar du med? undrade Marshall.
—Jag är svetsare.
—Brukade du känna dig stressad?
—Nej, det har jag aldrig gjort, jag är inte en sådan person, sade Willner Andersson.

Svåra plågor
Under åratal åt han mediciner för att minska halten av frätande saltsyra i magen. De lindrade för stunden, men magsåren kom ändå tillbaka. Ett par gånger var plågorna så svåra att han akut måste åka ambulans från hemmet i norduppländska Hargshamn till Uppsala och läggas in på Akademiska sjukhuset.
—Första gången var efter att ha svimmat i mataffären. Det visade sig att jag hade blödande magsår. Det var inte sista gången som jag kräktes blod, sade han.
Sommaren 1989 berättade en läkare vid sjukhuset för Willner Andersson om upptäckten av magsårsbakterien och undrade om han ville bli en av de första 15 patienterna i Sverige att pröva om behandling med antibiotika kunde bota magsår genom att ta bort bakterien.
Willner Andersson tvekade inte att delta.
—Visserligen kunde jag inte åka bort under semestern eftersom jag måste till kontroller på sjukhuset, men det var det värt, sade han.

Spårlöst borta
Willner Andersson vet inte vilka två mediciner han fick, men han minns att han tog dem under hela sex veckor. En gång i veckan togs prover inifrån hans magsäck. I det sista provet fanns inte längre några spår av Helicobacter pylori-bakterier
I dag är behandlingskurerna i regel mycket kortare och i stället för att ta prover inifrån magsäcken kan effekterna av behandlingen kontrolleras med hjälp av ett enkelt test av utandningsluften.
Men Barry Marshall har haft patienter för vilka det tagit betydligt längre tid än för Willner Andersson att bli kvitt de skadliga bakterierna i magslemhinnan.
—Jag hade en patient, lika stor som du, som behandlades i åtta omgångar under vardera en månad innan vi till sist lyckades få bort bakterien, berättade Barry Marshall för honom.

Givande möte
Willner Andersson var nöjd med besöket i Uppsala.
—Den här dagen var väldigt givande på många sätt. Jag fick en annan bild av dem än vad jag tänkt mig. Jag hade trott att forskare liksom levde i en annan värld, men de var ju som helt vanliga människor, säger han.
Ett australiensiskt TV-team, som hårdbevakar Marshalls och Warrens Sverigebesök, hade sina kameror på hela tiden.
—Undrar just om man kanske kommer med i australiensisk TV? sade Willner Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!