Prispress på julskinka i Uppsala
Julskinkan är som vanligt en lockvara i juletid. Vill man äta svensk skinka finns det sådan att köpa från cirka 44 kronor kilot i år enligt de handlare UNT talat med.
Livsmedelshandlarna ligger i nu startgroparna för julruschen. Ännu en gång väntar ett priskrig på julskinka inför helgen. Flera av de stora matbutikerna i Uppsala säger till UNT att skinkpriset ligger på samma nivå som i fjol eller till och med sänks. Det lönar sig inte att köpa färsk skinka eftersom priset på den allt mer populära kokade skinkan nu är på samma nivå som den färska.
En kronas höjning
Scan som svarar för 40 procent av marknaden säger att priset på skinka i år kommer att öka mycket lite. Några stora höjningar blir det inte enligt Martin Pardell, produktchef för julskinka.
— Vi har höjt med en krona jämfört med i fjol. Hur mycket handeln kommer att ta ut vet jag inte. Uppgifterna i media p, att vår pigghamskinka kommer att kosta 75 kronor per kilo stämmer inte. Det är ju inte vi som sätter priserna i butikerna. Men du kanske alltid kan hitta någon närbutik som kommer att ta ut 75 kronor kilot.
Gabriel Purbe är chef för livsmedelsdelen på Ica Maxi i Uppsala. Nästa vecka väntas försäljningen av skinka ta ordentlig fart. En rad olika fabrikat finns att välja mellan.
Stamkunder kan få rabatt
Billigaste färdigkokta svenska skinkan kommer att kosta 44:50 kronor kilot.
— Vi har flera andra sorter som kommer att ligga på 54:90 kronor per kilo. I år kommer vi bland annat att ha Gudruns skinka, Bröderna Carlssons och Icas. De kunder som är stamkunder får också rabatt med mellan 50 och 100 kronor per skinka.
Några av sorters skinka som säljs på Maxi blir i år fem kronor billigare per kilo jämfört med 2004.
Coop Forum räknar också med att hålla samma priser som i fjol. Piggham skinkan kommer att kosta 64:90 och Coops egen skinka 57 kronor kilot. Dessutom säljs en mindre del dansk skinka till ett lägre pris.
På Ica Kvantum säljs det 30-35 ton julskinka under december/januari. Ett antal fabrikat färsk rimmad, kokt, ekologisk och skivad finns liksom hos de andra butikerna.
— Vi räknar inte med att skinkan ska bli dyrare i år även om vi haft ett lite högre inköpspris. Priset för skinkan är viktigt men också smaken. Man vill ju bjuda gästerna på en fin skinka, säger Thomas Gäreskog, butikschef på Kvantum, och slår ett slag för en lokal skinka från Andersson och Tillman som är lokalt producerad.
Fler småskinkor
Priserna kommer att hamna under femtiolappen för svensk färdigkokt skinka av något fabrikat. Andra märken kostar mellan 64 och 69 kronor kilot. I år finns också betydligt fler små skinkor och färdigskivade sorter att välja mellan.
— Vi butiker bevakar varandra när det gäller julskinkan. Det hör till att det ska vara lite kamp om priset, säger Thomas Gäreskog.
Till nyår får kunderna däremot vara beredda att betala mer för oxfilé. Priserna kommer att gå upp. Anledningen är nötköttsbrist i Sverige. Dessutom är det viss brist på importkött. Mul- och klövsjuka har rapporterats under hösten i Brasilien.
— Det är brist på svensk nötfärs. Nu till jul är det många som vill köpa köttfärskött och då går priset upp. Till nyår tror jag att priset på oxfilé kommer att gå upp och bli ett antal tior dyrare än i fjol, säger Thomas Gäreskog.
På Willys Kungsgatan är priset för färdigkokt svensk skinka 44:90. Den som kan tänka sig äta dansk julskinka får betala 34:90 kronor per kilo.
— Men vad priset på julskinka blir till jul vet vi ännu inte, säger Marie Olsson, butikschef.
UNT-fakta
Vi beräknas i år spendera ungefär 19 miljarder kronor på mat och dryck till jul. I summan är inte de drycker inräknade som inköps på systembolaget. Matförsäljningen utgör knappt hälften av den totala decemberförsäljningen. I genomsnitt köper vi mat för 2 111 kronor per person under december.
Vi äter i genomsnitt ett kilo julskinka per person mellan jul och trettondagen.
Källa: HUI, Swedish Meats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!