Priskris för åkare utan dieselavtal

Åkerier jobbar ofta under långa kontrakt där de inte kompenseras för dieselns prisstegringar. Det gör att risken för konkurs ökar. Under fredagsförmiddagen nådde dieselpriset sin högsta nivå hittills, 14.59 kronor per liter.

Åkeriägaren Benny Andersson menar att nya åkerier får svårt att klara sig kvar i branschen då deras kunder, företagen, inte godtar bränsleklausuler i kontrakten med åkerierna.

Åkeriägaren Benny Andersson menar att nya åkerier får svårt att klara sig kvar i branschen då deras kunder, företagen, inte godtar bränsleklausuler i kontrakten med åkerierna.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2008-06-28 00:01
Priset på olja spås öka dramatiskt i sommar. Under fredagsförmiddagen noterade WTI-oljan 141,07 dollar per fat och handlades för första gången över 140 dollar. Dieselpriset steg samtidigt med 20 öre till rekordhöga 14.59 kronor per liter. När oljeorganisationen Opecs ordförande, Chakib Khelil uttalade sig tidigare i veckan menade han att oljepriset förmodligen kommer att stiga ytterligare under sommaren, upp emot 150-170 dollar per fat.

Hos åkeriföretagen runt om i landet är prisökningen påtaglig.
- När vi jobbar fram nya avtal försöker vi få våra kunder att förstå att bränsleklausuler i anställningskontrakten är nödvändiga. Ofta förstår kunderna situationen, men när det kommer till plånboken blir det svårare, säger Hannes Morger, vd på det Uppsalabaserade åkeriföretaget MLT.

Bränsleklausuler innebär att åkeriägarna får betalt efter hur stora utgifterna för bränsle är. Ökar exempelvis dieseln i pris får de mer betalt för att täcka utgifterna och tvärtom.
- Det är i första hand företag i bygg- och anläggningsbranschen som inte har dieselklausuler i sina kontrakt med åkeriägarna. Det skapar stora problem för åkeriägarna som måste betala dieselns prishöjningar med sina egna reserver, säger Hannes Morger.

Åkeriägaren Benny Andersson har precis lämnat av en last varor från Arlanda i Morgongåva. Vid lunchtid på fredagen stannar han till vid Preems bensinmack i Uppsala och berättar att han väl känner till problematiken kring drivmedelsklausuler i anställningskontrakt. Hans egen firma, Benny Anderssons åkeri AB, har inte någon drivmedelsklausul i ett enda kontrakt.
- Dieselpriserna har ökat med 25 procent sedan januari då jag satte priset på mina tjänster. Om jag jobbar 21 dagar i månaden innebär det att jag jobbar gratis en hel dag eftersom jag själv måste täcka höjningen av dieselpriset, säger han.

Benny Andersson har haft sitt eget åkeri i 35 år. Han tror att de nystartade åkerierna kommer ha svårast att stå ut med dieselprisernas höjning, men medger också att risken för konkurs hela tiden blir större, även för hans egen del.
- Visst känns det meningslöst att hålla på. Men vad ska jag göra, lägger jag ner har jag ju inget jobb.

Han berättar också att vissa kolleger i branschen tar ut mindre lön än de anställda får för att företaget ska gå runt.
- Vi diskuterar hela tiden situationen med våra kunder, företagen, men de vill inte betala mer för transporter och har svårt att förstå vår situation, säger han och kollar in priset vid dieselpumpen. 14,44 kronor per liter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om