Vid kassan på restaurang Sukhothai i Boländerna möts kunderna av en skylt med texten: "Kära gäster! För att behålla vår höga kvalitet på maten måste vi tyvärr höja priser på grund av kraftigt ökade priser från våra leverantörer". Många kaféer och restauranger i Uppsala län har valt att höja priserna på grund av höjda varukostnader till följd av bland annat inflationen och kriget i Ukraina.
– Vi satte upp skylten förra veckan, vi kände att vi ville informera våra kunder om läget, men hade egentligen behövt göra det tidigare, säger Siripon Khui-iam, restaurangägare.
Restaurangen har fått höja priserna på buffén med tio kronor.
– En del kunder har sagt att om ni höjer mer kommer vi inte kunna komma hit och äta mer, säger Siripon Khui-iam.
Hon berättar att alla inköp restaurangen gör ökat i pris. Oljan som de brukar köpa in kostade 129 kronor förra året och kostar nu 250 kronor.
– Vi får se vad som händer nu men om det fortsätter behöver vi kanske stänga ner, säger Siripon Khui-iam.
Teodora Jovanovic, som är kaféansvarig på Tant bruns kaffestuga i Sigtuna, säger att de fått höja sina priser på nästan allt. Främst har kostnadsökningarna märkts på pålägg som räkor, skinka och salami, men även på mjöl.
– Priset på ost- och skinkmackan har behövt höjas från 69 kronor till 93 kronor. Medan bullarna bara behövt höjas med några kronor, säger Teodora Jovanovic.
På Café Violett i Uppsala har de märkt av de ökade varukostnaderna men ännu inte höjt några priser.
– Det påverkar oss väldigt mycket. Vi tänker på kunderna som ju också fått sämre ekonomi, men vi tjänar inte lika mycket på vår verksamhet. Jag vet inte hur länge vi kan fortsätta, säger kaféägaren som inte vill framträda med namn.
Ioannis Salonikidis som är kaféägare på Kafferummet Storken säger att de också påverkats av att alla råvaror blivit dyrare. Särskilt priserna på kaffe, socker och olja påverkar dem.
– Vi har höjt priset på kaffe med påtår från 25 till 27 kronor, så inte så farligt ännu. Vi har ganska låga priser i jämförelse med andra och har möjligheten att kunna höja utan att bli så dyra.
Han har fått meddelande från leverantörerna att de kommer höja priserna ytterligare i augusti.
– Vi avvaktar än så länge med att höja mer. Vi får se hur det blir och var priserna hamnar, säger Ioannis Salonikidis.
Oskar Häggkvist som är ägare för restaurang Doppingen i Gräsö märker främst att priset på kött ökat.
– Vi har fått justera efter det och har fått höja priset på vissa rätter med tio eller tjugo kronor ungefär, säger han.
På restaurang Villa Romana i Uppsala har de även märkt att gästerna inte spenderar lika mycket som tidigare.
– Man märker att folk tänker på ett annat sätt. Nu skippar de merförsäljningen som likör och efterrätt och köper bara en varmrätt och ett glas vin, säger Pamilla Armstrong, restaurangansvarig.
För tre veckor sedan höjde de priserna på sina lunchrätter med några kronor.
– Vi kämpar på, jag har jobbat i branchen så länge och var med under finanskrisen, Innan den så kastade folk dricks, man kunde leva på bara den, det försvann helt sedan, säger Pamilla Armstrong.
Hon säger att deras leverantörer varnat dem om att det kan bli väldigt höga priser till hösten.
– Man kan säkert få räkna med att en fatöl blir lika dyr som ett glas vin, säger hon.
På Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala har de höjt priserna mellan sex till tio procent.
– Vi började höja i slutet av förra året och sedan har vi nyligen höjt igen. Våra levainbröd har gått upp från 109 till 118 kronor, säger John Haglöw, barista.
Enligt Frida Kolm, kallskänka och kafébiträde på konditori Fågelsången i Uppsala, har det också blivit svårare att få tag på varor.
– En period var det svårt att få tag på räkor, vi fick höra ett en del fiskebåtar inte ville åka ut när dieseln blev dyrare, säger hon.
Konditoriet har fått höja priset på alla varor utom läsk.
– Vi försökte vänta ut det så länge det gick men har fått höja priserna på i princip allting. Tårtor har ökat med trettio kronor, kaffe har höjts från 26 till 30 kronor. Mackor med fem kronor. En stor smörgåstårta från 550 till 650 kronor, säger Frida Kolm, och fortsätter:
– Det blir ett pressat läge när allt är dyrt, men kunderna är förstående och vet att det är andra tider nu.