På Uggelsta gård, som ligger knappt två mil nordöst om Uppsala, arbetar Johan Tedenlind. Han är son till Joacim Tedenlind som driver verksamheten. Uggelsta gård är ett packeri som sorterar, lyser, märker och paketerar ägg som köps av lokala äggproducenter.
UNT besöker Uggelsta och får en grundlig rundtur i packeriet och hur processen går till, från att ägget hämtas från de lokala producenterna till att det är märkt och ligger i en pappkartong.
Cirka 80 procent av deras försäljning är frigående inomhushöns, men personligen försöker Johan Tedenlind att välja närproducerade ägg och en produktionsmetod som är ekologisk.
– Det skiljer sig ganska kraftigt i pris på äggen som är från hönor som är frigående inomhus och de som är ekologiska och kravmärkta. Ingen metod är felaktig, men jag skulle välja äggen som kommer från höns som har det bättre ställt och där hönsens foder inte besprutas, säger han.
Men att äggen är kravmärkta eller att hönsen har en ekologisk produktionsmetod är inte det som i första hand styr de ökade priserna på dagens ägg.
Sedan kriget i Ukraina bröt ut har priset på hönsfoder skjutit i höjden, vilket beror på att både Ryssland och Ukraina är stora leverantörer av spannmål. På grund av de höga foderpriserna behöver äggproducenterna en högre prisjustering för att inte gå minus på vartenda ägg som produceras.
– Jag tror inte att producenterna kommer kunna ha det så här längre, de går ju back flera tusen i månaden, säger han oroad.
Det som krävs för att äggproducenterna ska klara sig är att priserna höjs i butikerna, och för att det uppländska äggpackeriet ska kunna höja priserna till producenterna de jobbar med måste de hänga med i prisförändringarna som sker bland övriga varumärken. Att som litet och lokalt företag stå för en förändring är för riskabelt, menar Johan Tedenlind.
– Om vi höjer priserna när ingen annan gör det så är risken att butikerna tycker att våra ägg är för dyra och köper från någon annan i stället. Vi gjorde dock en liten prisjustering för två veckor sedan, en krona per kilo, men det behövs mycket mer än så. Jag tror att minst fyra till fem kronor kilot behövs, säger han.
Nu till påsken kommer priset på äggen vara lite högre och som konsument ska man vara förberedd på ytterligare prisökning om man vill ha kvar svenska äggproducenter.
Johan Tedenlind tycker att det är tråkigt att situationen ser ut som den gör, framförallt för att det är så få äggproducenter runt norra Uppland. Det här läget gör det mindre sannolikt att fler producenter kommer dyka upp i området.
– Det är ju inte så lockande för nya att börja med den här verksamheten när man kanske går back 100 tusen i månaden.
Hur påverkar den här prissituationen er som packeri?
– På längre sikt kan det ha en påverkan om äggproducenterna slutar med verksamheterna, då mister vi en anläggning att få ägg från. På kortare sikt påverkar det oss inte lika mycket, utan det är producenterna som tar smällen.
Hur dyra kommer äggen att bli?
– Det vågar jag inte svara på, men det kommer behövas en rejäl prisjustering, säger Johan Tedenlind.