Handel med utsläppsrätter kan låta tekniskt men betyder en hel del för klimatarbetet.
– Det är världens mest kraftfulla klimatstyrmedel, säger Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandelsenheten vid Naturvårdsverket.
Att släppa ut koldioxid från fossila källor som kol, olja och gas håller på att bli riktigt dyrt för företag inom EU. 2016 betalade företagen 5 euro för en utsläppsrätt, det vill säga rätten att släppa ut ett ton koldioxid. Sedan dess har priset ökat tiofalt och en utsläppsrätt kostar i nuläget drygt 60 euro, cirka 600 kronor.
Användningen av kolkraft i Europa har halverats sedan 2015 och systemet med utsläppsrätter är en viktig anledning, enligt Fredrik Hannerz. Sedan 2005 har utsläppen från de företag som omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter minskat med 43 procent och utsläppsrätterna tros ha spelat en viktig roll.
Förenklat fungerar modellen så här: Varje år fördelar EU ett antal gratis utsläppsrätter bland företag inom några utvalda branscher. På så sätt får företagen rätt att släppa ut ett visst antal ton koldioxid från fossila källor. Men de företag som släpper ut mer måste köpa utsläppsrätter på marknaden.
För varje år minskar EU antalet utsläppsrätter, vilket får priset att stiga. I och med att utsläppsrätterna blivit så dyra pressas företagen dels att minska sina utsläpp, dels att skaffa miljövänligare teknik.
Ytterligare en morot är att det går att sälja de utsläppsrätter som blir över. Säg att ett företag övergått från olja till vindkraft. Eftersom företagets utsläpp av fossil koldioxid minskat behöver man inte använda sina utsläppsrätter utan kan sälja dem till andra företag.
På sikt ska de gratis utsläppsrätterna tas bort och företagen måste istället betala för dem från start. För till exempel stora utsläppskällor som metall- och energiföretag ska gratis utsläppsrätter försvinna till år 2036.
– Att antalet gratis utsläppsrätter ska ner till noll är en jättetydlig signal om att företagen måste ändra sin verksamhet när de nyinvesterar, framhåller Fredrik Hannerz.
Sedan 2005 har antalet utsläppsrätter minskat med 30 procent. Det finns förslag inom EU på att krympningen av antalet utsläppsrätter ska gå dubbelt så snabbt och öka från dagens 2 till 4 procent per år. Naturvårdsverket anser att det vore bra, men att minskningen borde gå ännu snabbare.