Skatteverket har efter en dom 2023 riktat ljuset mot parkering som en skattepliktig förmån. Om personalen får ett lägre pris än vad allmänheten betalar ska mellanskillnaden tas upp i deklarationen.
Domen handlade om att Skatteverket ville upptaxera Region Värmland med drygt fyra miljoner kronor. Detta för att personalen vid sjukhuset i Karlstad haft subventionerad parkering. Region Värmland överklagade beslutet, men förvaltningsrätten gav Skatteverket rätt. Det ledde till att regionen justerade priset så att det blev samma för besökande och personal.
Det var också dialogen med Skatteverket som var orsaken till de höjda personalpriserna för parkering vid Akademiska sjukhuset. Nu riktas strålkastarljuset mot kommunen, som liksom universitetet, fått frågor från Skatteverket om sina personalparkeringar. Resultatet kan bli kraftigt höjda parkeringspriser för personalen, där det i dag är stora skillnader mellan olika arbetsplatser.
När UNT går igenom underlaget som kommunen skickat till Skatteverket hittar vi flera felaktigheter:
Kommunen har angett gamla priser i de jämförelser som ska visa att priset för personalparkeringen är marknadsmässigt.
I Uppsala kommuns redovisning till Skatteverket hänvisar man också till månadspriset vid "närliggande jämförbar parkering" för att visa att personalpriset är marknadsmässigt. När UNT tittar närmare på vilka parkeringar det rör sig om visar det sig att avståndet till "närliggande" parkeringar är upp till 10 kilometer från personalparkeringen. Kommunen har också i jämförelsen låtit bli att ta med mer närliggande parkeringar där det även går att betala dygnsvis för att parkera.
Vid sjukhuset i Karlstad ansåg Skatteverket att en gratisparkering, en dryg kilometer från personalparkeringen, låg för långt bort för att det skulle räknas som ett godkänt jämförelseobjekt.
UNT:s genomgång visar att åtminstone tre arbetsplatser saknas i listan till Skatteverket. Personalparkeringarna vid Rosendalsgymnasiet och Lundellska skolan finns inte med. Här hyr kommunen parkeringsplatser av fastighetsägaren som personalen får nyttja gratis. Dessutom saknas parkeringen vid Bolandsskolan, där kommunens utbildnings- och jobbcenter ligger i dag.
Om fler p-platser saknas är oklart. Till Skatteverket har man redovisat information om 86 personalparkeringar. I listan över samtliga arbetsställen inom kommunen finns 447 stycken.
Informationen till Skatteverket sammanställts av Uppsala Parkering. Gustav Törnquist, fastighetschef, säger att underlaget som skickats in är det som togs fram i samband med att p-avgift infördes vid skolor och förskolor.
Skatteverket frågar hur det ser ut nu, så varför har ni skickat in gamla uppgifter?
– Det är ett underlagsarbete som gjordes för ett och ett halvt år sedan där vi försökte hitta en generell modell. Men det finns svagheter i modellen och vi välkomnar Skatteverkets granskning, säger Gustav Törnquist.
Även universitetet undviker att ge en fullständig bild av parkeringssituationen för personalen. Till Skatteverket skriver man att universitetet inte har några parkeringar alls. Vad de inte nämner är att personalen får 60 procents rabatt på parkering genom att visa upp sitt passerkort.
Mats Jangefors, skattehandläggare på Skatteverket, säger att det faktum att man lämnat felaktiga uppgifter inte gör att arbetsgivaren slipper ett eventuellt skattetillägg.
– Vi kontrollerar omständigheterna på fler sätt än genom de uppgifter som arbetsgivaren lämnat, säger han.