Prisdumpning på kläder i Uppsala

Klädbutikerna i Uppsala dumpar priserna rejält efter den usla försäljningen i juni. Flera butiker har fortsätt att sänka priserna de senaste veckorna för att locka kunder. Nedgången är oväntad.

Juni månad var usel för klädhandeln i Uppsala. Nu försöker butikerna göra sig av med sommarkollektionerna snabbt och dumpar priserna.

Juni månad var usel för klädhandeln i Uppsala. Nu försöker butikerna göra sig av med sommarkollektionerna snabbt och dumpar priserna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-07-17 00:01
Det går knappt att hitta kläder till originalpris i Uppsala just nu. Så gott som alla klädbutiker har genomfört stora prissänkningar de senaste veckorna, standarden förefaller vara halva priset på halva sortimentet och vissa butiker har gått ännu längre.
- Det är sorgligt, säger Solveig Olsson bakom disken på Kapp-Ahl, som nu säljer ut stora delar av sortimentet för halva reapriset. Det dröjde för länge innan det blev varmt så försäljningen under sommaren har gått dåligt.
- Det är påtagligt att rean har kommit i gång lite tidigare än vanligt och det är relativt stora prissänkningar, många ligger på 50 procent, säger Meta Troell på Svensk Handel.

Några butiker i Uppsala har dock planerat sommarrean sedan länge och har inte ändrat något på grund av juni månads dåliga försäljning.
- Vi körde igång rean som planerat efter midsommar. Höstkollektionen kommer in nästa vecka och för att få plats ger vi kunderna möjlighet att köpa vårkollektionen billigare, säger Mikaela Roxenmo, butikschef på Newhouse i Galleria Dragarbrunn.
Svensk Handel Stils blixtindex för juni månad visar på en nedgång på hela 12,2 procent jämfört med juni 2007 i hela landet. Ackumulerat under året är nedgången 3,4 procent.

Skohandeln tappade 8,3 procent av försäljningen i juni och hittills i år är nedgången 7,2 procent.
- Juni var en usel månad, säger Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil.
Nedgången var oväntat stor. Svensk Handel Stil anser att den kan ha berott på att hushållens resurser äts upp av ökade kostnader för livsmedel, drivmedel och räntebetalningar. Men på Handels Utredningsinstitut (Hui) tror man inte riktigt på den förklaringen.

- Det är framför allt sällanköpsvarorna, särskilt inom bygg-, järn- och möbelhandeln som påverkas negativt av ett högre ränteläge. Klädhandeln är inte lika beroende av ränteläget även om prisökningarna på livsmedel äter upp köpkraften vilket påverkar hela sällanköpsvaruhandeln, säger Jessica Lindblom på Hui.
Hui har skrivit ned tillväxttakten i konsumtionen med en hel procentenhet, från 3,0 till 2,0 procent för 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om