Prischock med nya tandvårdstaxan

Tandvårdsreformen den 1 juli 2008 skulle sänka kostnaderna för personer med stort vårdbehov och minska det administrativa arbetet för tandläkarna. Men reformen har fått motsatt effekt, enligt tandläkare som nu slår larm om en ohållbar situation för patienter och personal.

Käkkirurgen Torsten Mattsson säger att många äldre patienter helt undviker att gå till tandläkaren, till följd av de höga priserna. En av dem som drabbats är 76-årige Lars Eriksson.

Käkkirurgen Torsten Mattsson säger att många äldre patienter helt undviker att gå till tandläkaren, till följd av de höga priserna. En av dem som drabbats är 76-årige Lars Eriksson.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2009-04-14 08:58
Torsten Mattsson är käkkirurg på Uppsala käkkirurgiska centrum, dit många patienter med stora tandvårdsbehov kommer på remiss för att få nya tänder och tandrader. Han berättar om en situation med skyhöga taxor för många äldre patienter och en kraftigt ökad administrativ arbetsbörda.
- Det handlar om en kostnadsökning med tiotusentals kronor för de värst drabbade. Vi har samma taxa som förut, men ersättningen från Försäkringskassan är idag mycket lägre för patienterna över 65 år.

Det stora flertalet tandläkarbesökare med relativt friska tänder drabbas inte av problemen. Men eftersom det nya systemet har samma ersättningsnivåer för äldre patienter som för yngre, hamnar de äldre, som ofta har ett mycket större vårdbehov, i kläm.
- Många patienter över 65 år har andra medicinska besvär, vilket ökar risken för komplikationer vid svårare ingrepp. I stället för att utföra en komplicerad behandling på en äldre patient, vilket kräver mer planering och konsultation med andra läkare, är risken att man hellre väljer ett enklare ingrepp på en annan patient, förklarar Torsten Mattsson.

Samtidigt skräms många äldre patienter av de dramatiska prisökningarna. Uppsalabon Lars Eriksson, 76, har haft problem med tandlossning sedan han var 29 år. I dag har han endast tre egna tänder kvar - två i överkäken och en i underkäken. Egentligen skulle han behöva två helt nya tandrader, men när han fick se kostnadsförslaget för en sådan åtgärd fick han en chock. Totalt 109 000 kronor, varav Försäkringskassan täcker upp för drygt 67 000 kronor. 42 000 får han alltså stå för själv. Före reformen skulle samma operation inte ha kostat Lars Eriksson mer än 15 000 kronor.
- Jag höll på att svimma när jag såg det, jag hade räknat med ungefär hälften. Så mycket klarar jag inte att betala, så nu får det bli en billigare lösning i stället, säger han.

Enligt reglerna ska patienten betala 15 procent av alla kostnader över 15 000 kronor. Det innebär att Lars Eriksson borde ha fått betala cirka 14 000 kronor av det beloppet själv. Men den nya referensprislistan, som ska ange riktlinjer för hur mycket staten ersätter för en specifik behandling, fungerar inte i praktiken, enligt Torsten Mattsson.
- Referenslistan är bara ett golv som man inte kan utgå från. I själva verket finns det många undantag, samtidigt som listan är väldigt svår att tolka. Följden blir att vi ofta måste ta ut högre priser för att täcka våra kostnader, säger han.
Samtidigt är tandläkarna som en följd av det nya regelverket översållade av pappersarbete. Att räkna ut kostnadsförslag för olika behandlingsåtgärder och lämna all dokumentation till Försäkringskassan tvingar dem till betydligt mer expeditionstid. För sitt planerade ingrepp fick Lars Eriksson en skriftlig kostnadsberäkning på mer än tre A 4-sidor hemskickad med posten.
- Det är en helt annan verklighet för tandläkare i dag. Varje åtgärd kräver oerhört mycket pappersarbete. Många inom landstinget har svårt att hinna fakturera sina räkningar till Försäkringskassan i tid, säger Torsten Mattsson.

De sex miljarderna som öronmärktes till reformen måste utnyttjas bättre, anser han.
- Idealet vore att man höjde ersättningsnivåerna för de äldre igen, och det måste bli lättare för oss att administrera. Jag kan inte tro att man hade förutsett detta när man genomförde reformen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om