Prioriteringslista kan bli aktuellt även i Uppsala

Prioriteringar inom sjukvården ska redovisas öppet. Förarbetet inom Uppsala läns landsting sker i programform och har pågått i två år. Patienter, läkare och politiker möts för att komma fram till vilka krämpor som bör gå före andra och vilka som inte kan behandlas med skattemedel.

Uppsala2003-11-27 00:00
Sjukvården i Östergötland presenterade i slutet av oktober en lista över sjukdomar landstinget väljer bort att behandla. Snarkning, sterilisering av män, åderbråck som ett kosmetiskt problem, nackvärk, nästäppa och kejsarsnitt utan psykiska eller medicinska symtom är exempel tagna från deras sparlista. Östergötlands prioriteringslista är unik i Norden men inget Uppsala läns landsting kommer kunna tillämpa rakt av.
— Det går inte till på det viset. Vi har en annan sjukvårdspraxis och kan hitta andra sätt att hantera besparingar på, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Tommie Lundberg.

Inget nytt
Faktum är att Uppsala läns landsting har arbetat med underlag för prioriteringar av detta konkreta slag i två års tid. Politiker, tjänstemän, specialister inom läkarkåren och representanter från befolkningen i form av medlemmar från patientorganisationer träffas regelbundet i olika program.
— Det är viktigt att allmänheten får en insyn i de prioriteringar vi gör så att vi får en acceptans och en förståelse för att de är rimliga. Tidigare har prioriteringarna varit dolda och gjorts av några få läkare på sjukhuset, säger Tommie Lundberg.
75 - 80 procent av alla sjukdomar landstinget behandlar ska gås igenom i programmen. Sammanlagt blir det 12 - 15 övergripande program. Genom regelbundna samtal med representanter för patientorganisationer får både politiker och specialister inom sjukvården nya perspektiv. Det är tanken.
— Det måste finnas en samsyn mellan patienter och läkare. Och politiker eftersom de håller i pengarna, säger Tommie Lundberg.

Många frågor
Fyra program är klara. Det är områdena hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa hos vuxna, psykisk ohälsa hos barn och stroke. Två program är på gång: ögonsjukdomar och skelett, leder och muskelvärk.
— Programmen är en sammanvägning av vad människor med olika kunskap anser. När alla program är klara kan det resultera i en prioriteringslista men vi kanske hittar en annan lösning. Det är oklart ännu, säger Tommie Lundberg.
Bedömningarna måste förankras innan de kan börja praktiseras menar Tommie Lundberg, som inte heller kan berätta i detalj vad programarbetet resulterat i. Vad som bedömts är olika grader av angelägenhet. Är det motiverat med dyra behandlingar om tillståndet bara förändras marginellt? Ska landstinget stå för operationen av en godartad tumör? Rädsla, är det ett skäl till att få ett kejsarsnitt bekostat med skattemedel?
— Personliga olägenheter kan inte finansieras med skattemedel. En kosmetisk operation måste landstinget ha bra med resurser för att göra och det har inte sjukvården.
Det programmen kommit fram till ska så småningom tjäna som underlag då beslut fattas om var gränser ska dras.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om