Prinsen inspekterade trupper när F 16 invigdes

På torsdagen invigdes F 16 i Uppsala med stort uppbåd. Prins Carl Philip var på plats och lyckoönskade den nyinvigda flygflottiljen.

Prins Carl Philip gör honnör och lämnar över rodret till överste Pernille Undén som under hösten 2021 övertog rollen som chef för Upplands flygflottilj, F 16.

Prins Carl Philip gör honnör och lämnar över rodret till överste Pernille Undén som under hösten 2021 övertog rollen som chef för Upplands flygflottilj, F 16.

Foto: David Rydell

Uppsala2021-10-14 17:10

Det var pompa och ståt när flygflottiljen F 16 vid Ärna invigdes på nytt, 18 år efter nedläggningen. Efter en formationsflygning över flygfältet med en brokig uppsättning flygplan (såväl moderna som i klassiskt snitt) flyttades ceremonierna in till en hangar.

undefined
Formation över Uppsala med fem olika flygplansmodeller. Bland annat syns den klassiska "Flygande tunnan" längst fram, och Jas 39 Gripen längst ut till vänster.

En orkester stod uppställd i ena änden och spelade medan besökare intog sina platser. Så småningom trädde ett sällskap med ett antal namnkunniga höjdare in i hangaren på röda mattan. Först ut var prins Carl Philip, tätt följd av bland andra försvarsminister Peter Hultqvist, överbefälhavare Micael Bydén och den nya chefen för Upplands flygflottilj, Pernille Undén.

undefined
Prins Carl Philip återinvigde flygflottiljen. Hans farfars far, Gustav V, invigde F 16 när det först grundades, 1944.

Prinsen inspekterade trupperna på plats och höll ett tal i vilket han med en lyckoönskning förklarade flygflottiljen återinvigd. Även försvarsminister Peter Hultqvist talade. UNT pratade med statsrådet efteråt om flygflottiljens roll i ett större försvarssammanhang.

Varför återupprättar man just F 16 i Uppsala?

– Det är av två stora anledningar. Dels är det relativt enkelt att göra det för att det redan finns kompetens här. Dels är det viktigt för försvaret av regionen runt huvudstaden, säger Peter Hultqvist.

undefined
Försvarsminister Peter Hultqvist säger att F 16 behövs som en viktig del i försvaret av huvudstadsregionen.

Du nämnde att det är en del i den största försvarssatsningen sedan 50-talet, varför behövs det?

– Vi har mycket mer militär verksamhet i vårt närområde och en sämre säkerhetspolitisk bild nu än för tio, femton år sedan. Det är nödvändigt att vi uppgraderar vår militära förmåga.

undefined
Pernille Undén är ny chef för F 16 och har nu tagit över befälet officiellt.

En av dem som kanske hade störst anledning att fira invigningen var Pernille Undén, som i och med invigningen officiellt blir chef över den nygamla flygflottiljen i Garnisonen, som hon även tidigare jobbat vid.

– Det här är stort, och jag känner också att jag får komma hem. Jag känner mig så stolt.

Enligt Pernille Undén kommer flygflottiljens uppgifter bland annat vara att bevaka det svenska luftrummet och stridsleda piloter i luften, samt att utbilda värnpliktiga. Sedan nedläggningen har flygfälten vid Ärna använts av stridsflygplan stationerade på annan ort, men det har inte funnits några egna flygplan på plats. Nu börjar man dock förbereda för en eventuell tillväxt med permanenta stridsflyg.

– Man måste bygga upp en infrastruktur för det, och det tar tid, och sedan krävs det framförallt ett försvarsbeslut. Jag har stora förhoppningar att vi kommer landa där, men vi börjar här och nu med de uppgifter vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!