Primärvården satsar på bättre arbetssätt

Primärvården i Uppsala läns landsting vill satsa på bättre teamarbete vid husläkarmottagningarna. Genom ett förändrat arbetssätt ska vården till invånarna i Uppsala län förbättras.

Uppsala2004-10-20 00:00
Hittills har omkring 700 anställda i primärvården gått på kurs i att bättre se varandra och patienterna. Det handlar dels om att skapa en gemensam syn på patienterna och att öka insikten om vad de olika personalgrupperna i primärvården kan göra för vården.
— Vi vill jobba mer teambaserat där vi ser varandras kompetens på ett bättre sätt än vad vi gör i dag, säger Kerstin Söderlund, primärvårdsdirektör i Uppsala läns landsting.

Patientorienterat
Under kursdagarna har personalen diskuterat hur de kan bli bättre på att möta patienternas behov. Kerstin Söderlund säger att primärvården ska bli mer "kundorienterad", det vill säga bli bättre på att möta patienternas behov.
— Även om vi säger att vi redan i dag är patientorienterade så innebär det inte per automatik att vi lever upp till det.
Bättre blir man, enligt Kerstin Söderlund, om man lär sig identifiera sina patienter och om personalen har samma värdegrund vid behandlingen av sina patienter. Vilka är de stora patientgrupperna och deras behov? Det är två av många frågor som personalen fått diskutera igenom.

Kraftsamlingar
Kerstin Söderlund tror att personalen kan bli bättre på att se varandras kompetenser och använda sig av dessa när det till exempel dyker upp patienter som har flera olika diagnoser.
— Ibland behövs det kraftsamlingar på en mottagning. När det till exempel kommer en patient som kanske också har sociala problem så måste vi veta vem vi ska kontakta i kommunen. Eller så handlar patientbesöket om att vi ska använda fler resurser på själva mottagningen, säger Kerstin Söderlund.
Fler frågeställningar väntar nu när primärvården jobbar vidare med att utse några försöksmottagningar där det nya arbetssättet ska ledas av en projektledare.

Fakta:
Primärvården har cirka 950 anställda. Inom primärvården finns husläkar— och barnläkarmottagningar, distriktssköterskemottagningar, arbetsterapeuter, kvinnohälsovård, ungdomsmottagningar, sjukgymnastik,dietister, kuratorer, naprapater samt mödravårds— och barnhälsovårdspsykologer.
Källa: Primärvården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!