– Förslaget är vilseledande för personalen, dundrar Vivianne Macdisi, landstingsråd för Socialdemokraterna.
Primärvården dras med gamla underskott som vid årsskiftet summerade till 53 miljoner kronor. Innan bonus kan betalas ut måste underskotten betas av. Så är reglerna i förslaget från den borgerliga alliansen.
Dessutom ska primärvården klara ett resultatmål på fem procent innan det kan ges klartecken för bonus.
De två senaste åren har primärvården gått back med 16 respektive 11 miljoner kronor.
– Det är minst sagt orealistiskt att det kan bli någon utdelning, säger Vivianne Macdisi.
Ludvig Larsson (FP), ordförande för landstingets produktionsstyrelse, förklarar att kravet på att ekonomin ska vara i balans innan bonus delas ut är en försiktighetsåtgärd. Han pekar samtidigt på att primärvården i år ser ut att få bättre ekonomi.
– Senaste prognosen visade på plus 25 miljoner kronor. Om vi ser att ekonomin blir bättre kan det diskuteras att ta bort kravet på balans, säger han.
Är det inte konstigt att införa något som inte ser ut att bli aktuellt på länge?
– Nej, visst kan vi göra det. Vi bedömer att det ändå är en morot och något som kan nås inom en överskådlig framtid. Personalen är fullt medveten om den ekonomiska situationen.
Vivanne Macdisi vill att förslaget utreds vidare.
– Det är dåligt genomarbetat och otydligt. Vi tycker det är jättebra med incitament för de anställda, men tror att personalen hellre vill ha goda investeringar i arbetsmiljö, vidareutbildning och forskningsmöjligheter, säger hon.
Vivianne Macdisis förslag är att låta pengarna som går till att nå resultatmålet stanna kvar inom primärvården.
För folktandvården föreslås också lönebonusar. Där skulle det sannolikt kunna införas eftersom verksamheten har ett ackumulerat plus på 87 miljoner kronor.
Förslaget har passerat landstingets produktionsstyrelse och ska tas upp i landstingsstyrelsen efter midsommar. Om förslaget införs ska det utvärderas under 2014. Tanken är att det ska spridas till fler enheter inom landstinget.
Fackliga företrädare har varit positiva till förslaget. Men professor Magnus Johansson, på Handelshögskolan i Stockholm, sade i måndagens UNT att han är tveksam till att det leder till bättre kvalitet i vården.