Gustaf Olsson tar oss med ut till potatisodlingarna i sin lilla pickup. Det skakar i bilen när vi kör ut på den leriga traktorvägen. Regntunga moln har fastnat på himlen men än har inte en droppe regn fallit. Däremot ligger en kvalmig värme över åkrarna.
– Värme är bra men det får inte regna, bevattningen sköter vi helst själva för då har vi kontroll över vattenmängderna, säger Gustaf Olsson.
Till skillnad mot i fjol, då potatisskörden var "urusel", har färskpotatisen i år haft mycket goda förutsättningar att trivas. Lagom med värme och inte så mycket nederbörd. Därför är den precis som den ska vara: jämn i sin storlek och fast i konsistensen.
Redan vid midsommar kom den vävdtäckta färskpotatisskörden igång och då plockades primörpotatisarna för hand på Fredrikslund.
Nu är det maskiner som sköter upptagningen. Runt 40 ton räknar Gustaf Olsson med att håva in under cirka tre veckors tid. Hans gård är först ut i Uppland. Men inom kort börjar också de större potatisodlarna i norra Uppland att dra upp sina knölar.
Michael Johansson, odlare på Upplands potatis i Karlholmsbruk, räknar med att det sker i början av augusti. Här ska uppemot 100 ton färskpotatis upp ur jorden.
– Det har varit gynnsamt väder så det ser bra ut, säger Michael Johansson.
Gun Sjöstrand på branschorganisationen Svensk potatis bekräftar bilden:
– Det är gott om inhemsk färskpotatis och skördarna är rikliga över hela landet. För konsumenterna är priset på färskpotatis därför inte lika högt som i fjol, svensk färskpotatisk är just nu dessutom billigare än importerad, säger hon.
Men allt är inte frid och fröjd för det. Potatisodlingen i Sverige har minskat till föjld av minskad konsumtion. Fortfarande sysselsätter odlingen omkring 3 000 företag, de flesta finns i Skåne, Västra Götalands, Hallands och Östergötlands län. Konkurrensen är också tuffare. Många potatisodlare har lagt av, eftersom ersättningen från handeln är så låg att det inte är lönt att fortsätta, menar Gustaf Olsson, som har 30 års erfarenhet.
– Handlarna är tuffa i sina förhandlingar och många gånger använder de färskpotatis som lockvara. Prispressen har pågått i många år.
Vad gör att du vill fortsätta med potatis?
– Jag har varit med länge och lyckas få något bättre betalt för min produkt. Dessutom jag kör mina leveranser direkt till butik, vilket gör att handlarna slipper fördyrande mellanhänder, säger han.