JP Mokgethi-Heath är redaktör för boken "Behold I make all things new", utgiven av Svenska kyrkan. I boken, som handlar om religion och sexualitet, skriver judar om judendomen, kristna om kristendomen och muslimer om islam.
– Det man kan se är att alla de abrahamitiska religionerna handlar om en kärleksfull och barmhärtig gud som stöder oss alla i den person vi är eftersom Gud har skapat oss till sin avbild, säger JP Mokgethi-Heath.
Alla de tre religionerna har haft en problematisk attityd gentemot homosexualitet och hbtq-personer. Men det har mer varit ett utslag av det samhälle som kyrkorna verkat i än av de religiösa grunderna i sig, enligt JP Mokgethi-Heath. Han nämner till exempel Riffat Hassan, en av författarna som medverkar i boken, som är född i Pakistan och som sedan flyttat till Nordamerika. Hon gör utifrån sina erfarenheter en feministisk tolkning av islam.
– Begreppet homosexualitet uppstod på 1830-talet. Och både Toran, Bibeln och Koranen är skrivna långt före dess. Att säga att Bibeln förbjuder homosexualitet är lika absurt som att säga att Bibeln förbjuder internet. Det fanns inte som begrepp när den skrevs, säger han.
Enligt JP Mokgethi-Heath handlar de bibelcitat som brukar användas mot homosexualitet inte alls om samkönade kärleksrelationer.
– Det fanns på den tiden en sed att använda prostituerade i templen för samkönade sexuella kontakter. Och det är det bruket som det talas om i Bibeln. Med den här boken vill vi ge verktyg som hjälper till att förstå de religiösa texternas budskap om kärlek och sexualitet, säger han.
Själv är han född i Namibia men har bott i en stor del av sitt liv i Sydafrika. Han säger att konstitutionen i Sydafrika, som är helt nyskriven efter avskaffandet av apartheid, ger alla människor samma rättigheter. Men lagstiftningen har släpat efter, och det är först på senare år som hbtq-personer tillerkänts samma rättigheter som andra grupper.
Han växte upp med tron att homosexualitet är en synd. Och det var först i 30-årsåldern, efter en skilsmässa från ett destruktivt äktenskap, som han inför sig själv erkände sin egen homosexualitet. Vid ungefär samma tid fick han reda på att han var hiv-positiv. I den anglikanska kyrkan, där han var präst berättade han först att han smittats av hiv.
– Eftersom vi pratat mycket som hiv och aids i församlingen var församlingsmedlemmarna väldigt stöttande när jag berättade det. Efter det var det ett mindre steg att också berätta att jag är homosexuell, säger han.
I tre år har han jobbat för Svenska kyrkans internationella avdelning i Sverige. Nu lämnar han snart Uppsala för Filippinerna, där han kommer att arbeta med hiv-frågor, också det för Svenska kyrkan.