Preventivmedel ses som flickornas ansvar

Preventivmedel är i första hand flickornas ansvar, det anser både de flickor och pojkar i tonåren som deltagit i en färsk studie om ungas syn på risker vid sex. Inställningen till att använda kondom är skeptisk.

Uppsala2008-04-17 17:25
Det råder en klamydiaepidemi och ungdomars liberala syn på sex och ökande risktagande med ett aktivt sexliv med flera partners, gör att klamydiakurvan pekar brant uppåt. Ökad kondomanvändning skulle vara ett effektivt stopp på den här utvecklingen.

Men att i lustens hetta ta fram en kondom är något som de flesta ungdomarna, killar som tjejer, inte vill göra.
- Det förknippas med misstro mot partnern, att den är smutsig eller har en sjukdom. I stället borde det ses som något fint, att man har omtanke om sig själv och sin partner, säger Maria Ekstrand vid Institutionen för kvinnor och barns hälsa vid Uppsala universitet.
Inom kort ska hon försvara sin avhandling byggd på flera studier om ungdomars syn på risker i samband med sex.

Ungdomarna i studierna underskattar risken för oönskad graviditet och har begränsade kunskaper om sexuell och reproduktiv hälsa, till exempel om menstruationscykeln, aborter och fostrets utveckling.
- Ställd inför risken att få klamydia är man ändå mer rädd för att inte kunna prestera, för att inte få erektion eller för vad partnern ska tycka om man vill använda kondom, särskilt när man har sex med en ny parter när det egentligen är allra viktigast att skydda sig. Det är bekymmersamt, säger Maria Ekstrand.
Hon förvånas över att såväl flickorna som pojkarna i studierna lägger ansvaret att skydda sig på flickorna
- Det är nedslående att det fortfarande är så att tjejen hålls ansvarig för att ha preventivmedel. Konsekvensen blir att klamydia, aids, herpes, kondylom kan fortsätta att sprida sig och det är mycket allvarligt, säger Maria Ekstrand.
Ungdomarna i studierna tycker att sex- och samlevnadsundervisningen är för dålig. Maria Ekstrand håller med.
- Förr var det i skolplanen mycket mer tydligt vilka kunskaper eleverna skulle ha vid en viss ålder. I dag är skrivningarna mycket mer diffusa och det är upp till varje skola och lärare att lägga upp undervisningen. Det tror vi har lett till stora variationer i elevernas kunnande i de här frågorna, säger Maria Ekstrand.

Både flickorna och pojkarna i studierna ser abort som ett självklart val om flickan skulle bli gravida. Det sociala trycket på den som blir gravid i tonåren är mycket stort, och att behålla ett barn är sällan ett alternativ.
- Man har nästan inget val även om man vill behålla barnet. Flickorna känner sig pressade av påtryckningar från omgivningen som föräldrar, parter och samhällsnormer, säger Maria Ekstrand.
Studierna bygger på intervjuer enskilt och i grupp med mellan 25 och 40 ungdomar per studie.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!