Pressat tidsschema för övergången

När en ny kommun ska bildas krävs ordentlig planering. Det gäller att noga kartlägga resurser, undersöka vilken organisation som krävs och vilka nämnder som behövs.Just nu kartläggs bland annat omfattningen på alla tjänster inom Uppsala kommun som är riktade till Knivsta kommundel, även i centrala nämnder.

Knivstaborna Stal Okfors, Tarja Andersson och Joachim Schäfer diskuterar organisationen inför kommunbildningen.

Knivstaborna Stal Okfors, Tarja Andersson och Joachim Schäfer diskuterar organisationen inför kommunbildningen.

Foto: Dick Pettersson

Uppsala2001-12-01 00:01
Tiden är knapp och verksamhet på alla områden kommer inte att hinna byggas upp till första januari 2003, dagen då Knivsta ska stå på egna ben.
— Vissa verksamheter är det inte heller politiskt och ekonomiskt försvarbart att bygga upp, utan vi måste söka samarbete med andra kommuner, säger Gunnar Emling som är projektledare för det så kallade delningsprojektet.
De Indelningsdelegerade (ID) i Knivsta har bestämt att blivande Knivsta kommun ska söka samverkanslösningar med Uppsala kommun på många områden. Ett samverkansavtal för några år ska upprättas med Uppsala kommun som en övergångslösning. Det gäller exempelvis individ- och familjeomsorgen, socialförvaltningen, särskolan och socialjouren.
Men det kan också kan bli aktuellt att vända sig till Sigtuna kommun, främst när det gäller gymnasieskolor.

56 delprojekt
Den nuvarande kommundelsnämnden kommer att gå upp i den nya kommunen. Redan nu förvaltar nämnden 60—70 procent av den blivande kommunbudgeten, bland annat i form av förskola, grundskola, äldre- och handikappomsorg.
Än så länge förs diskussionerna mest på tjänstemannanivå, men rapporter och underlag lämnas successivt till den politiska nivån för beslut. 56 delprojekt pågår parallellt för att ta fram beslutsunderlag till ID.
Målsättningen är att det mesta ska vara beslutat före halvårsskiftet år 2002. Men redan före årsskiftet måste beslut fattas om hur den politiska organisationen ska se ut. Det är avgörande för vilka nämnder och utskott som ska bildas och hur förvaltningen ska organiseras.
Sedan i våras har också intresserade medborgare träffats i olika arbetsgrupper som kallas Framtidsverkstan. I slutet av november lämnade de över sina idéer och förslag till kommundelsnämnden.
Göran Nilsson (m), ordförande i ID, säger att man från politikerhåll tänkt sig någon form av fortsatt kontakt med Framtidsverkstan och allmänheten.

Rådgivande funktion
— Problemet är bara att vi inte bestämt hur stor påverkan de ska ha. Där kan det finnas olika uppfattningar och det finns en risk för att en del kan känna sig överkörda. Endast valda kan ha formellt inflytande. Övriga får mera en rådgivande och idégivande funktion.
Claes Litsner (s), som arbetar med den tekniska sidan inför kommundelningen, ser Framtidsverkstan som ett utmärkt redskap för att skaffa kunskap, önskemål och perspektiv från de boende i Knivsta.
— Vi är flera från olika partier som tycker att medborgargrupper ska skrivas in i kommunens organisationsschema, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om