Pressade priser leder till byggkrig i Uppsala

Det råder byggkrig i Uppsala. När en bostadsrättsförening i Uppsala skulle stamrenovera delar av sin fastighet skilde det en miljon kronor mellan det högsta och lägsta budet. Nu varnar fackförbundet Byggnads för ökat fusk.

Anders Johansson, t h, och Leif Östergren har varit anställda på en byggfirma sedan 1996 och hoppas att det ska räcka för att inte drabbas av byggkrisen.

Anders Johansson, t h, och Leif Östergren har varit anställda på en byggfirma sedan 1996 och hoppas att det ska räcka för att inte drabbas av byggkrisen.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2009-03-26 06:00
Bostadsrättsföreningen i centrala Uppsala fick fyra anbud att ta ställning till sedan de begärt in anbud för en stamrenovering, det billigaste var på 1,8 miljoner kronor från ett mindre byggföretag, det dyraste var på 2,8 miljoner kronor och lades av ett av Uppsalas största byggföretag.
- Jag trodde aldrig att det skulle skilja så mycket som en miljon kronor mellan anbuden. Men vi är naturligtvis väldigt glada att priserna pressats ned så pass mycket. De små byggföretagen verkar ha större benägenhet att justera sin prissättning, säger ordföranden i bostadsrättsföreningen som vill vara anonym.

Ett annat exempel är ombyggnaden av Lyckeboskolan i Uppsala där nära trettio entreprenörer visat intresse - i högkonjunkturen skulle samma ombyggnation knappast locka fler än en handfull intressenter.
- Konkurrensen är stentuff. Vi lägger anbud på allt vi kan, säkert dubbelt så många nu jämfört med tidigare, säger Håkan Zillén, som driver byggfirman Zillén Bygg AB.
Samma sak gäller byggjättar som NCC och Peab, som just nu lägger anbud på småbyggen de sannolikt inte skulle ha brytt sig om för ett år sedan.
- Vi har drabbats hårt av krisen och sagt upp en tredjedel av vår personalstyrka. Visst måste vi som alla andra kämpa för att få ihop tillräckligt med jobb, säger Lennart Anderén, regionchef på Peab.

Enligt Anders Johansson på fackförbundet Byggnads är prispressen på byggmarknaden i dag lika stor som under 1990-talets krisår. Håkan Zilléns företag har sänkt priserna med tio procent sedan årsskiftet.
- Vi måste göra så för att stå oss i konkurrensen. Men det går knappast att minska priserna mer än tio procent när materialkostnaderna fortfarande är lika höga som tidigare, säger han.
- Det verkar som att många beställare går och väntar på att priserna ska sjunka ännu mer. De väntar ut byggföretagen, helt enkelt. Det ställer till problem för våra medlemmar som kämpar för att inte behöva säga upp folk, säger Anders Johansson på Byggnads.
Han menar att prispressen på lång sikt leder till att allt fler små byggföretag kommer att konkurreras ut. Ett vanligt fenomen i tider av lågkonjunktur är att större byggföretag lägger låga anbud med knapp vinstmarginal. Därefter anlitar de en mindre entreprenör för jobbet som desperat måste ta alla jobb den kan få och sedan utför arbetet med ännu mindre vinstmarginal.
- Det leder till att de mindre företagen fuskar i allt större utsträckning. Med så låga anbud blir det omöjligt för dem att betala in sociala avgifter, skatter och ge skäliga löner, säger Anders Johansson.

Lennart Anderén, regionchef på Peab, är inte särskilt bekymrad över utvecklingen, trots att företaget sagt upp en tredjedel av sina anställda.
- Vi har levt i en bubbla fram tills nu. Jag har jobbat i branschen i 40 år och aldrig varit med om en liknande byggboom än den som varit fram till nu. I Uppsala har det byggts mellan 2 000 och 2500 nya bostäder varje år. I regel byggs det cirka 1200 bostäder per år och vi är tillbaka i normalläge, säger han.
I framtiden tror Lennart Anderén att konkurserna på den lokala byggmarknaden kommer att öka lavinartat.
- Det finns inte plats för så många entreprenörer i Uppsala som det finns nu. Tyvärr är det de nya, mindre företagen som kommer att gå i konkurs först. Men det är inte bara byggföretagen som drabbas, utan även hantverkare.

Anders Ragnarsson, på Sveriges byggindustrier i Uppsala, tror att även lärlingar kommer att drabbas hårt av byggkrisen. När konjunkturen sedan vänder kommer det inte att finnas tillräckligt med arbetskraft.
- I dag är byggföretagen skyldiga att färdigutbilda sina lärlingar, vilket skrämmer bort många företag i de här tiderna. Vi hoppas nu på ett centralt avtal som lättar upp anställningskraven för byggföretagen så att de tar sig an lärlingarna, säger Anders Ragnarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!