Det har varit ett tungt år för Postnord i Uppsala. Den omorganisation som sjösattes i början av året ledde till att post blev försenad och kom bort. Många Uppsalabor klagade. Nu kommer posten i tid, men till priset av att de anställda slits ut, anser facket. I mejl till UNT berättar en brevbärare om hög arbetsbelastning och långa utdelningsrundor. Fackförbundet Seco bekräftar bilden: det är tufft att vara brevbärare hos Postnord i Uppsala i dag.
– Arbetssituationen är väldigt pressad. Vi är konstant underbemannade och det leder till stress och olust. Medarbetare blir nedstämda och irriterade. Det här har pågått under lång tid, säger Thomas Askerås som är ombud för Seko på Postnords tre terminaler i Uppsala.
Trots att Seko påtalade problemen redan i början av året när verksamheten organiserades om så har inte mycket hänt. En arbetsmiljöenkät som gjordes i Gottsunda visade att tempot och stressen ökade. Hälften av brevbärarna hade ont i rygg och axlar. De hade svårt att hinna med att dela ut all post i tid.
– Trots att det gått ett år så ha vi precis samma problem nu som då. Företagsledningen har i flera omgångar lovat att komma med förbättringar. Men inget händer, säger Thomas Askerås.
Han anser att brevbärarna gör ett närmast heroiskt jobb ute på fältet.
– Så här kan man jobba under en kort period när det är extra mycket att göra. Men inte månad efter månad. Görs inget så kommer dagens arbetssituation att leda till fler sjukskrinvingar och att folk slutar.
En orsak till situationen är den ökade konkurrensen på postmarknaden, anser Thomas Askerås. Det har lett till att Postnord drar ned på personalen.
– Ingen har sagts upp, men man ersätter inte alla som slutar. Det gör att vi blir allt färre som ska göra allt mer. Det finns bara en lösning, att öka bemanningen. Idag är det bara ekonomin som styr, säger han.
Enligt Kjell Björklund, produktionsområdeschef för Uppsala, sjönk antalet brev med nio procent under året. Det kräver att Postnord anpassar sin personalstyrka. Men han anser inte att arbetsbelastningen är för hög
– Det är inte min upplevelse att man sliter ut sig och vi jobbar kontinuerligt för att få så bra bemanning som möjligt. En period i våras innan den nya organisationen satt sig hade vi problem. Tiden innan jul är den tyngsta perioden under året, det blir lättare efter jul, säger han.
Bemanningen är för låg anser Seko. Kommer ni att öka den?
– Nej. Idag har vi en högre bemanning i Uppsala är planerat. Det kostar oss mer pengar än vi tänkt. Ett problem är att vi inte har rätt bemanning vid rätt tillfälle. Det finns dagar då vi är för få och dagar då vi är för många. Det beror på att det är svårt att styra över hur mycket vi har att dela ut varje dag, säger Kjell Björklund.
Brevbärarna gör allt för att få ut posten men anser att de får betalt med stress?
– Det borde i så fall visa sig i högre sjukfrånvaro. Men den har sjunkit med två procent under året. Vi har heller inte exceptionellt mycket övertid i Uppsala, säger Kjell Björklund.
Han tror i stället att problemen handlar om att enskilda medarbetare inte trivs i den nya organisation som Postnord införde vid årsskiftet. I dag delar brevbärarna ut post hela dagen ena veckan och är inne och sorterar den andra.
– En del tycker det blir mycket post att dela ut och att det är stressigt, och anser kanske att det inte motsvarar det jobb de en gång sökte. Det måste man har respekt för. Men tiden så man kunde gå hem när jobbet är klart är förbi, säger Kjell Björklund.