All bastandvård, förebyggande vård, kronor och broar, och akuta behandlingar ingår. Abonnemangstandvården ska ses som en försäkring mot oväntade kostnader.
Efter ett första besök avgör tandläkaren patientens premie. Det sker i samband med en hälsobedömning av patienten.
Från 20 år och uppåt
I Uppsala län ska abonnemangstandvården omfatta alla patienter från 20 år och uppåt. Modellen med abonnemangstandvård finns inom flera landsting. Uppsala läns landsting är dock ensam om att erbjuda alla åldersgrupper abonnemangstandvård.
Enligt folktandvårdsdirektör Ann Charlotte Frank-Lindgren får genomsnittspatienten, 20-64 år, betala omkring 878 kronor om året för abonnemangstandvård. Prissättningen och därmed kostanden för abonnemang är i dagsläget inte fastställt.
Förutom den vanliga tandvårdsförsäkringen ersätter försäkringskassan patienter som ingår i abonnemangstandvården med 200 kronor per år. Det kan tyckas blygsamt. Därför har Ann Charlotte Frank-Lindgren tillsammans med landets övriga tandvårdschefer uppvaktat socialdepartementet för att försäkringskassan ska ta en större del av kostnaderna.
- Vi vill att staten starkare ska stödja detta hälsoinriktade sätt att bedriva tandvård med mer än de 200 kronor per patient och år som nu är fallet. Det skulle resultera i lägre fasta priser till patienterna eftersom det leder till
bättre tandhälsa, säger Ann Charlotte Frank-Lindgren.
Enligt tandvårdscheferna inom landstingen är det inte tandläkarpriserna i sig som är det största problemet. Största bekymret är att patienten inte vet vad behandlingen kommer att kosta. Därför kanske patienten till och med avstår från behandling.
Fasta priser
Dagens prislistor hos tandläkaren omfattar ett 60-tal olika åtgärder.
- För den enskilde är det fullständigt omöjligt att få en uppfattning om vad det kommer att kosta. Därför jobbar folktandvården hårt för att införa fasta priser för bastandvården i landet, säger Ann-Charlotte Frank-Lindgren.
UNT-fakta:
I en undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB från 2003 framgår att drygt 80 procent betalade upp till 2 000 kronor per år för sin tandvård. Omkring sex procent hade tandvårdskostnader upp till 5 000 kronor per år. Två procent hade kostnader på upp till 10 000 kronor per år.
Studien visar också att samma personer köpte godis för 2 000 kronor/år, tobak för mellan 2 000 och 3 00 kronor per år och 1 500 kronor avsattes för ett besök hos frisören.
Läs mer i UNT!